Titel geeft NAC-coach weinig vreugde

NAC-coach Kees Zwamborn verzekerde zich gisteren met zijn club zo goed als zeker van het kampioenschap van de eerste divisie, maar echte vreugde voelt hij niet. ,,Ik zal even genieten, maar het gevoel van grote blijdschap zal ik niet hebben. Hoe dichter het kampioenschap komt, hoe eerder ik de streep voor mezelf onder NAC trek'', zei Zwamborn, die na dit seizoen bij de voetbalclub uit Breda vertrekt.

De titel in de eerste divisie stelde NAC gisteren in de Rotterdamse Kuip tegen Excelsior vrijwel veilig. In een hectische wedstrijd wonnen de Bredanaars met 3-2 van de Rotterdammers. Het verschil met naaste concurrent FC Zwolle, dat gisteren met 4-0 van VVV won, bedraagt nu zes punten met nog twee wedstrijden te gaan. Voor eigen publiek kan NAC zaterdag tegen RBC kampioen worden. ,,Dat puntje pakken we wel'', zei Zwamborn na afloop.

Terwijl de ruim vierduizend meegereisde NAC-supporters samen met de selectie uit Breda gisteren alvast het naderende kampioenschap vierden, bleef de trainer de nuchterheid zelve. Zwamborn, die in maart 1999 bij NAC als trainer in dienst kwam, loopt al sinds eind februari van dit jaar met gemengde gevoelens rond bij de club. Vorig jaar kwam Zwamborn negen wedstrijden voor het einde van het seizoen naar Breda, maar de degradatie naar de eerste divisie kon hij niet meer afwenden. Met vrijwel dezelfde spelersgroep is de coach er nu bijna in geslaagd om binnen het jaar weer terug te keren. Alleen moet Zwamborn ondanks de naderende titel vertrekken.

De Bredase club besloot om het aflopende contract van de trainer niet te verlengen. De reden was volgens het bestuur ,,dat er ondanks diverse inspanningen nog steeds geen sprake was van een optimale samenwerking tussen Zwamborn en de spelersgroep''. Zwamborn gisteren: ,,Ach, ik weet niet of we nu alles weer moeten oprakelen. Eerst mocht ik blijven en toen opeens weer niet. En de redenen zijn onduidelijk gebleven voor mij.'' De 48-jarige coach gaat volgend seizoen als directeur opleidingen bij Ajax aan de slag.

Zwamborn moest toegeven dat ook bij hem de laatste weken wel degelijk de spanning van een naderende titel opborrelde. Hij was gisteren niet met een gerust gevoel naar Rotterdam afgereisd. De opluchting was dan ook groot toen bleek dat NAC en niet Excelsior het geluk van een aanstaande kampioen had. ,,De laatste wedstrijden valt het steeds net aan onze kant. Dat is prettig'', zei Zwamborn.

NAC begon gisteravond nerveus aan de wedstrijd die zich in een zeer grimmige sfeer afspeelde. Al binnen vijf minuten moest de Mobiele Eenheid een charge op de hoofdtribune uitvoeren om te voorkomen dat een groepje NAC-supporters op de vuist zou gaan met een groep van Feyenoord- en Excelsior-aanhangers. Een paar honderd meter verder voerden NAC-aanhangers tijdens de wedstrijd hun eigen oorlog met de politie. Van een feestelijke sfeer was gisteravond op de tribunes dan ook geen sprake.

Ondertussen speelde zich op het veld een aardige wedstrijd af met in de eerste helft de Ier David Connolly in de hoofdrol. De topscorer van de eerste divisie, die erop is gebrand om volgend seizoen blijvend in De Kuip te spelen, schoot Excelsior gisteren twee keer koelbloedig naar een voorsprong. Maar NAC maakte in de eerste helft even zo vaak gelijk: Archil Arveladze benutte twee strafschoppen.

In de tweede helft ging NAC onder aanvoering van de luidruchtige supportersschare op jacht naar de overwinning. Nadat Arveladze (blessure aan de enkel), doelman Jan-Willem van Ede (verrekte banden in zijn arm) en Nebosja Gudelj inmiddels het strijdtoneel hadden verlaten, was het de Zuid-Afrikaanse spits Glen Salmon die de verlossende treffer maakte. In de 68ste minuut schoot hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achter Carlo l'Ami: 3-2.

De aanhang van NAC vierde het doelpunt als het kampioensdoelpunt. Zingend en springend danste het vak met NAC-aanhangers in De Kuip. ,,Kampioenen, kampioenen, kampioenen'', galmde het door hetzelfde stadion waar een jaar geleden NAC na de met 2-2 gelijkgespeelde kampioenswedstrijd tegen Feyenoord de naderende degradatie moest verwerken. Na het laatste fluitsignaal bedankte de spelersgroep al hossend de aanhang voor hun steun.

Trainer Zwamborn bleef er stoïcijns onder. ,,Maar ik denk dat uiteindelijk een gevoel van blijdschap bij de titel wel zal overheersen. Voor mij persoonlijk ben ik blij en eigenlijk toch ook wel een beetje voor de club. Gelukkig komt er toch nog een mooi einde aan dit jaar, want anders was er nog meer shit binnen de hele organisatie gekomen.''

    • Koen Greven