The Naked Truth

De Britse komedie The Naked Truth (1957) bevat alles wat Peter Sellers een aantal jaren later zo beroemd zou maken: vermommingen, venijn en volstrekte idiotie. Sellers is in de film nog niet zo op dreef als in Dr. Strangelove en de Pink Panther-serie, maar de wortels van zijn waanzinnige acteerstijl zijn al goed zichtbaar.

Het spelen van dubbelrollen werd zijn handelsmerk, en ook in The Naked Truth loopt hij veelvuldig met een opzichtig opgeplakte neus en snor rond. Sellers heeft hierbij het voordeel dat hij een populaire tv-komiek speelt die zijn gasten voor schut zet door zich net zo te kleden en te gedragen als zij, wat hem een alibi geeft om een flink aantal rare typetjes neer te zetten. Wat het publiek niet weet, is dat de grappenmaker buiten het podium een schaduwleven leidt als gewetenloze huisjesmelker van een bejaardentehuis. Een riooljournalist ontdekt zijn geheim en dreigt zijn ware levensverhaal te publiceren in het sensatieblad The Naked Truth. De komiek is niet de enige die door hem wordt gechanteerd: een thrillerschrijfster, een zakenman en een mannequin hebben ook zo hun lijken in de kast, die op het punt staan om er na jaren weer uit te donderen.

Genoeg stof voor een volbloed klucht, waarin bomaanslagen worden beraamd, vergif in whisky wordt gestopt en vrouwen hun echtgenoot ten onrechte van overspel betichten. Ook van de partij is het onvermijdelijke lijk in de kist, een vertrouwd rekwisiet in het genre. Kadavers zijn graag geziene gasten in de klucht, want niets leent zich zo goed voor misverstanden, leugens en escalerende situaties als de dood. De moordenaars zijn bij voorkeur gewone mensen, zoals in misdaadkomedies als Arsenic and Old Lace (1944), waarin twee oude tantes de vlierbessenwijn vergiftigen, of in Kind Hearts and Coronets (1949), waarin het zwarte schaap van de familie wraak neemt door zijn bloedverwanten aan de lopende band te vermoorden.

The Naked Truth leunt nogal op deze voorgangers, en is ondanks de aanwezigheid van Peter Sellers altijd een voetnoot in de filmgeschiedenis gebleven. De klucht heeft nog steeds weinig aanzien, maar The Naked Truth bevat genoeg vreemde plotwendingen (Sellers die in een Ierse pub een bom probeert te kopen bijvoorbeeld) om niet in een stoffig hoekje te mogen worden weggestopt.

The Naked Truth (Mario Zampi, 1957, GB), woensdag, BBC2, 14.10-15.40u.

    • Mariska Graveland