SpaarSelect vraagt miljoen voor Bos

De onlangs opgerichte schaatsploeg van de DSB Groep, waarvan onder anderen Marianne Timmer en Ids Postma deel uitmaken, heeft gisteren het aanbod van SpaarSelect afgewezen om sprinter Jan Bos voor een miljoen gulden over te nemen. Gisteravond onderhandelden beide partijen over een transfer van Bos nadat de schaatser had aangegeven dat hij niet meer wil uitkomen voor de ploeg van de Amerikaanse coach Peter Mueller.

Directeur Jan-Willem van Dijk van SpaarSelect sprak met directeur sportzaken Hans van Goor van DSB over een afkoopsom van de schaatser. SpaarSelect vroeg een miljoen gulden, DSB bood uiteindelijk niets.

,,Toen waren we snel uitgepraat'', zegt Van Dijk. Zondagavond liet hij nog weten Bos zo nodig via de rechter aan zijn twee jaar doorlopende contract met zijn ploeg te houden. Gisteren bleek hij opeens toeschietelijker. ,,Omdat ik vind dat de schaatssport niet gebaat is bij een lang slepende kwestie. Maar nu we niet tot overeenstemming zijn gekomen, ligt de zaak weer anders en moeten we Bos proberen over te halen.''

Bos wil weg bij de ploeg omdat hij sinds het olympische seizoen 1997-1998, zijn eerste jaar bij Mueller, slechter is gaan schaatsen. De wereldkampioen sprint van 1998 heeft naar eigen zeggen een nieuwe uitdaging nodig en denkt die te kunnen vinden bij het door Leen Pfrommer geleide DSB. In de sprintploeg van Pfrommer brak Bos drie jaar geleden door.

SpaarSelect en DSB spraken gisteren ook over het opstellen van gedragsregels over het benaderen van elkaars rijders. Over dit punt ontstond de afgelopen weken irritatie. DSB probeerde zonder medeweten van Van Dijk nagenoeg de gehele SpaarSelectploeg over te nemen. Ook met Bos is al gesproken. Van Dijk was daarover bijzonder ontstemd. ,,Mocht een ploeg een rijder-met-contract willen weghalen, zoals in het geval van Bos, dan moet daar een transfersom tegenover staan.''

Van Dijk wilde voor Bos een miljoen. ,,Een middelmatige voetballer als Fernando Ricksen kost in de eredivisie al tien miljoen. Dan vind ik tien procent van dat bedrag redelijk voor een schaatstopper. Van Goor dacht aan 50.000 gulden, dat vond ik belachelijk.''