Snookergokje uit '89 blijkt lucratief

Niet alleen Mark Williams verdiende gisteravond veel geld (900.000 gulden) met het behalen van zijn eerste wereldtitel in het snooker. Ook ene Kevin Bohn, een fabrieksarbeider uit Llanelli, had financieel veel baat bij de overwinning van de 25-jarige Welshman in de finale tegen landgenoot Matthew Stevens. Hij won 42.000 pond, zo'n 160.000 gulden, met een weddenschap.

Snookerliefhebber Bohn zag in 1989 de toen 14-jarige Williams een toernooi bij de amateurs winnen. Na die prestatie voorspelde hij dat de jonge speler voor het jaar 2001 wereldkampioen zou worden. Bohn zette 140 pond in bij wedkantoor Coral, dat hem een uitkering van 300 tegen 1 beloofde. Gisteravond moest er worden uitbetaald.

Vorig jaar zag Bohn het geld net aan zich voorbijgaan. Williams, die door experts als de beste speler aller tijden wordt gezien, haalde toen ook de eindstrijd van de Embassy World. Maar hij verloor daarin uiteindelijk van de levende legende Stephen Hendry. Ook dit jaar zag het er aanvankelijk niet gunstig uit voor Williams. Na de eerste finaledag, zondag, leidde tegenstander Stevens riant met 10-6. Een dag later werd het eerst nog 13-7, voordat Williams aan zijn opmars begon. Bij 14-14 stond het voor het eerst gelijk. Williams won in een spannende eindfase uiteindelijk met 18-16. Williams en Stevens zijn vrienden en dat zal, verkondigden ze na hun wedstrijd, ook zo blijven.

Het was de eerste finale in de 73-jarige historie van het evenement met twee spelers uit Wales. Ruim twintig jaar had er geen Welshman het wereldkampioenschap meer gewonnen. Terry Griffiths was in 1979 de laatste geweest. Williams is bovendien de eerste linkshandige winnaar uit de geschiedenis. Hij stijgt door zijn zege naar de eerste plaats op de wereldranglijst. Williams, die in Wales in het plaatsje Cwm woont, was ook een verdienstelijk bokser, voordat hij definitief voor het snooker koos.

De nieuwe wereldkampioen verdiende met zijn prestatie in het Crucible-theater in Sheffield nog veel meer geld dan supporter Bohn met zijn weddenschap. Williams kreeg 240.000 pond (ongeveer 900.000 gulden), verliezend finalist Stevens altijd nog 140.000 pond (500.000 gulden). Williams kocht vorig jaar met het geld van de tweede plaats een rode Ferrari. Hij weet nog niet hoe hij de overwinningspremie van dit jaar gaat besteden.