SMAAKPAPILLEN TOURNEE

De Chambre d'Agriculture de Normandie geeft een handige kaart uit met plaatsen en adressen waar je `de rijkdom' van Normandië kunt kopen en proeven.

Bij 350 boerderijen, hotelletjes en privéadressen in de provincie kun je terecht voor de mooiste producten; boter, melk, yoghurt, kaas (camembert, livarot, pont l'évêque), vruchten, eau de vie, bénédictine, pommeau, cider, calvados, confit, slakken, rillette van vis, gevogelte, foie gras, andouille de vire (gerookte worstjes) en appel- en perensap `van het huis'. Er zijn ook speciale calvadostochten en kaasroutes. En uiteraard kan je menig château bezoeken. Aan de kust worden er natuurlijk oesters, coquille Saint-Jacques, mosselen, bulots, palourdes en andere schelpdieren, krab, kreeften en garnalen verkocht. Dankzij deze kaart, die je kunt vinden bij de offices du tourisme, wordt een Tour de Normandie een smaakpapillen-tournee. De vruchten van de zee zijn zelfs te vinden in het tuinhuisje van het kasteel van Crécy, tussen Bayeux en Caen. De muren van dit huisje zijn versierd met mosselschelpen en de mooie platte roodgekleurde kant van Jacobsschelpen. Ideetje voor de badkamer? In Nederland moeten we als we coquille Saint-Jacques willen eten het vaak doen met schelploze ingevroren exemplaren, maar soms vind je complete exemplaren op de markt. Van de coquille wordt de spier en de koraal gegeten. De Franse traiteur wil nog wel eens een van rode paprika of wortel gemaakte nepkoraal in de schelp leggen. Vandaag Normandische coquilles met cider en appel. Reken per persoon op 4 coquilles. 3 stuks vind ik net iets te schrieperig. Bereiding: Snijd de prei in dunne ringen en de geschilde appels in vieren. Verwijder de klokhuizen. Snijd de appelpartjes in smalle reepjes van 3 mm dikte. Kook prei en appel 2 minuten in 40 cl cider. Voeg de room toe en zout en versgemalen peper naar smaak. Draai het vuur uit. Bak de coquilles in boter nèt gaar op een vrij laag vuur. Reken op ongeveer 2 minuten per kant. Giet de rest van de cider bij de coquilles. Zodra de cider warm is wordt het braadvocht door de prei-appel-roomsaus gemengd. Verwarm dit mengsel. Verdeel de coquilles over de borden en schep de saus er omheen.

    • Anne Scheepmaker