Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor een in Nederland unieke zaak; een jonge vrouw sleept haar vader voor de rechter op beschuldiging van jarenlange geestelijke terreur. Haar vader zou haar hebben uitgescholden, gekleineerd en vernederd. En een vooruitblik op het Lockerbie-proces. Ned.1, 20.23-20.56u.

Nova. Aandacht voor de vier mei-herdenking op de Dam en de bezwaren van enkele stichtingen die menen dat de marechaussee daar wegens haar `onfrisse' houding in de Tweede-Wereldoorlog niet bij hoort. Ned.3, 22.34-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Waskracht! De Duitse filmproducent Thomas Schühly en de Krimi-schrijfster/toneelregisseuse Thea Dorn vertellen over hun fascinatie en betrokkenheid bij het werk/persoon van de 97-jarige Hitler-sympathisante en filmmaakster Leni Riefenstahl. Ned.3, 19.51-20.18u.

Noorderlicht: Loflied op de micrometer. Over wetenschappers die dagelijks met de meest uiteenlopende microscopen werken. Electronenbundels tasten cellen af, scannen kristallen en met de nieuwste typen atoom-microscopen is het mogelijk moleculen en atomen af te beelden. Ned.3, 20.18-20.48u.

Zembla: Brand in de tunnel. Reconstructie van de brand vorig jaar in de Mont Blanc-tunnel waarbij 39 mensen door verstikking om het leven kwamen. Ned.3, 21.18-22.00u.

Vergezicht. Joodse vluchtelingen klopten in de Tweede Wereldoorlog aan bij de grenzen van Zwitserland. Wat daarna gebeurde hing af van de dienstdoende grenswacht. Ze werden teruggestuurd of mochten binnenkomen. Oud-grenswachter Fritz Straub vertelt waarom dit gebeurde. Ned.3, 23.10-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de auteur van het boek The Naked Ape, de bioloog, schrijver en televisiepresentator Desmond Morris. BBC World, 20.30-21.00u.

Babylon. Discussie over de verdeling binnen het gezin van arbeid en zorg tussen mannen en vrouwen met Tweede-Kamerlid voor de PvdA Rob Oudkerk en PCM-directievoorzitter landelijke dagbladen (o.a. NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw) Jan Greven. Ned.1, 21.35-22.21u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen te gast is musical-zangeres Simone Kleinsma. RTL4, 23.10-23.55u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Valencia-Barcelona in de halve finale van de Champions League, voorafgegaan door een voorbeschouwing. TV2, 20.10-22.57u.

FILM

Bonsoir (Jean-Pierre Mocky, 1992, Frankrijk). Satirische komedie. Geruïneerde kleermaker Michel Serrault inviteert zichzelf elke avond bij een ander Parijs gezin. TV5, 18.15-20.00u.

Fair Game (Andrew Snipes, 1995, VS). Filmdebuut van topmodel Cindy Crawford is wanproduct van de Hollywood-marketingmachine. Hanige rechercheur William Baldwin beschermt een door spectaculaire aanslagen geteisterde advocate. Veronica, 20.25-22.50u., met reclame.

The Abyss (James Cameron, 1989, VS). Ambitieus, kostbaar maar niet geheel naadloos mengsel van rampenfilm, zalvende sciencefiction en relatiedrama. Van de maker van Titanic. Zojuist gescheiden Elizabeth Mastrantonio en Ed Harris behoren tot team dat gestrande nucleaire onderzeeër dient te redden. Harris stuit in de diepzee op buitenaardse wezens van even feministische als groene signatuur. SBS6, 20.30-22.30u. & 22.50-23.20u., met reclame.

Legal Eagles (Ivan Reitman, 1986, VS). Door het Rothko-schandaal en Cukors Adam's Rib geïnspireerde romantische whodunit met komedie-inslag. Schijnbare tegenpolen Robert Redford en Debra Winger bieden juridische hulp aan Daryl Hannah, dochter van beroemde, onder verdachte omstandigheden omgekomen kunstenaar. RTL4, 21.00-23.10u., met reclame.

Home Alone 2: Lost in New York (Chris Columbus, 1992, VS). Vervolgfilm is een zo nauwkeurig mogelijke kopie van het origineel. Het ergerlijk dappere kereltje Macauley Culkin is dit keer alleen in New York, en hij bestrijdt andermaal de boeven Joe Pesci en Daniel Stern. Veel cartoongeweld. Fox8, 21.00-23.15u., met reclame.

Marine Issue / Instant Justice (Christopher Bentley, 1987, Gibraltar). Actiefilm. Marinier Michael Paré aast samen met callgirl Tawny Kitaen op moordenaars van zijn zus. Veronica, 22.50-0.30u., met reclame.

Cabin in the Sky (Vincente Minnelli, 1943, VS). Minnelli's eerste speelfilm is een all-black-musical waarin een arme boer droomt dat na zijn dood God en de Duivel om zijn ziel strijden. Oscarnominatie voor het liedje Happiness is just a Thing Called Joe. Bijrollen van Louis Armstrong en Duke Ellington. ARD, 0.45-2.20u., zwart-wit, ondertiteld.

. Captains Courageous (Victor Fleming, 1937, VS). Semi-klassieke familiefilm, naar verhaal van Rudyard Kipling, over een verwend rijkeluiszoontje dat van een cruise-schip valt en door eenvoudige vissers wordt onderwezen in menselijkheid. Oscar voor Spencer Tracy als Portugese visser. Ook met Freddy Bartholomew, Mickey Rooney en Melvyn Douglas. Morgen, RTL4, 13.30-15.10u., met reclame.

The Naked Truth (Mario Zampi, 1957, Eng.). Zie Film-vooraf. Morgen, BBC2, 14.10-15.40.u, zw.

. Gummi Tarzan / Rubber Tarzan (Soren Kragh-Jacobsen, 1998, Denemarken). Voorbeeldige jeugdfilm over 10-jarig verschoppelingetje dat in zijn fantasie zijn vermeend sterkere omgeving aftroeft. Morgen, Ned.1, 14.35-16.00u.

The Little Prince (Stanley Donen, 1974, Engeland). Muzikale verfilming van Saint-Exupery's allegorische klassieker over jochie dat het leven op aarde leert kennen, zou consequent de verkeerde toon aanslaan. Morgen, SBS6, 14.35-16.10u., met reclame.