Proefproces tegen gebruik lasershield

Het openbaar ministerie (OM) wil via een proefproces het gebruik van lasershields door snelheidsovertreders strafbaar stellen.

Officier van justitie mr. J. Spee, hoofd van het landelijk Bureau Verkeershandhaving, heeft besloten een automobilist uit Zeeland te vervolgen. Op 23 mei treedt hij op als openbare aanklager in Middelburg.

Een lasershield is een elektronisch apparaat dat infraroodstraling uitzendt. Door een lasershield op de achterbumper te plaatsen wordt de straling van de lasersguns die de politie gebruikt om de snelheid van auto's te meten, verstrooid. Op deze manier proberen automobilisten bekeuringen voor snelheidsovertredingen te ontlopen.

Officier van justitie Spee vindt dat belemmering van de opsporingshandeling een strafbaar feit. In zijn ogen geldt dat niet voor het opsporen van radarcontroleposten met een detector, aangezien automobilisten hun rijgedrag aanpassen als ze weten dat er een controlepost in de buurt is. Tegen dergelijke apparatuur valt daarom wettelijk weinig te ondernemen.

Spee wil verder het gebruik van zogenoemde laserecho's aanpakken. Ook die apparatuur kaatst laserstralen terug. Volgens een woordvoerder van het parket-generaal in Den Haag betreft het ook hier belemmering van een opsporingshandeling.

Belangrijk bij een proefproces in het laatste geval is of de weerkaatste laserstralen gevaar opleveren voor de gezondheid van de metende politiemensen. Onderzoek moet daarin volgens de woordvoerder van het parket-generaal nog duidelijkheid brengen.