Ontslag voor Hiddink bij Real Betis

Guus Hiddink is ontslagen als coach van Real Betis uit Sevilla. Dat heeft een woordvoerder van de Spaanse club vandaag bevestigd. Reden voor het ontslag vormen de slechte resultaten van Betis, dat op drie wedstrijden voor het einde van de competitie in degradatienood verkeert.

Hiddink ging op 1 februari bij Betis aan de slag als opvolger van de Argentijnse coach Carlos Timoteo Griguoal. Sindsdien vertoont de ploeg weinig vooruitgang. Onder leiding van de Nederlandse coach won Betis slechts een van de dertien wedstrijden, in februari, uitgerekend tegen Barcelona, de ploeg van Louis van Gaal die nog in de race is voor het landskampioenschap en de Champions League. Zes keer speelde Betis gelijk en even zovele keren verloor de ploeg. Afgelopen weekeinde ging Betis bij Mallorca met 4-0 ten onder.

In Sevilla diende Hiddink zijn derde Spaanse werkgever. Zijn contract liep tot het einde van dit seizoen. De voormalige bondscoach was eerder als trainer actief bij Valencia en Real Madrid, waarmee hij in 1998 de wereldbeker veroverde.

,,We creëren bijna geen kansen omdat we vooral op het middenveld te weinig creatieve spelers hebben'', zei Hiddink enkele weken geleden in een vraaggesprek met deze krant. Hij leverde toen flinke kritiek op het aankoopbeleid van de club. ,,Er is door het bestuur maar raak gekocht zonder te letten op de balans in het elftal. Noodgedwongen moet ik schuiven met de spelers om nog enige structuur in het elftal aan te brengen.'' Toen Hiddink drie maanden geleden bij Betis aan de slag ging, schrok hij zich naar eigen zeggen rot. ,,Het leek wel een kippenhok, iedereen rende door elkaar.''

Vorige maand toonde Celtic interesse in de 53-jarige Hiddink. In Sevilla voerde hij onlangs een oriënterend gesprek met Celtic-voorzitter McDonald. Voorzitter Manuel Ruiz de Lopera stoorde zich volgens de Spaanse sportkrant Marca aan het openlijke flirten van Hiddink met de Schotse club. De coach had zich volgens de voorzitter voor honderd procent aan Betis moeten wijden.

Volgens de Spaanse media is Betis slachtoffer van oneerlijke praktijken van stadgenoot FC Sevilla. Deze club, laatste op de ranglijst, zou de thuiswedstrijd tegen Real Oviedo met opzet hebben verloren. Mede als gevolg van de overwinning van Oviedo (3-2) is het voor Betis moeilijker geworden zich te handhaven in de hoogste klasse van het Spaanse voetbal.

De kans is groot dat Sevilla volgend seizoen voor het eerst in ruim een kwart eeuw geen vertegenwoordiger heeft in de Primera Division. Er degraderen drie ploegen, Betis bezet de op twee na laatste plaats.