Newconomy en KPN blinken uit op Damrak

Het hogere slot van de technologiezware Nasdaq op Wall Street zorgde vanmorgen voor een positieve stemming op het Damrak. Vooral de telecomaandelen en de technologiefondsen lieten koersstijgingen optekenen.

Internetaanbieder Newconomy stak met kop en schouders uit boven de overige fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf van Maurice de Hond profiteerde van de hernieuwde belangstelling voor aandelen in de Nieuwe Economie. Daarnaast reageerden de beleggers op het Damrak enthousiast op de kwartaalcijfers en de deelneming van 15 procent die het bedrijf in RealMapping heeft genomen. Het aandeel Newconomy steeg 22 procent naar een koers van 17,45 euro en noteert daarmee al tweederde hoger dan de introductiekoers van 10,50 euro. Het geplaagde World Online kon opnieuw niet profiteren van de opleving van de Nieuwe Economie. Het aandeel leverde bijna 6 procent in op 13,90 euro.

UPC zette het herstel van de afgelopen dagen vanmorgen ongehinderd voort. Het aandeel van het kabelbedrijf dikte 9 procent aan op een koers van 45,70 euro. Automatiseerder Getronics (een winst van ruim 4 procent), elektronicaconcern Philips (plus 1,6 procent) en ASM Lithography (plus 4 procent) voeren wel bij het hogere slot van de Nasdaq.

KPN profiteerde van de geruchten over een fusie van een of meer onderdelen met het Spaanse Telefonica. Het aandeel van de telecomgigant dikte 3,5 procent aan op een koers van 125,80 euro. Ook het aandeel Telefonica spon garen bij de overnamegeruchten en dat had weer een positief effect op de koers van het aandeel Endemol. Telefonica betaalt de op handen zijnde overname van het Nederlandse amusementsconcern in eigen aandelen. Endemol boekte een koerswinst van 6,6 procent op een stand van 140,75 euro.

De stijging van KPN stuwde ook de AEX-index op. De Amsterdamse beursgraadmeter stond tegen de middag op een stand van 676 punten, een stijging van 1,27 procent.

Softwarehuis Baan deed het opnieuw erg slecht. Het aandeel Baan bereikte vanmorgen een nieuw dieptepunt op 3,18 euro, een verlies van bijna 8 procent. Ook ING moest inleveren. Beleggers vrezen dat de overname van verzekeraar ReliaStar op problemen kan stuiten omdat de staat Minnesota eist dat ING zorgvuldig omspringt met de vergoedingen van joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. ING daalde ruim 12 procent op 59,46.

DSM maakte vanmorgen de resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar bekend. Het chemieconcern boekte een nettowinst van 304 miljoen gulden, een stijging van 68 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De omzet steeg met eenderde tot 4,34 miljard gulden. De fors hogere winst komt niet als een verrassing omdat de chemie in de eerste drie maanden van 1999 in een dip zat. Beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel DSM kalfde bijna 2 procent af op 36,64 euro.