Monarchie 3

Dat ik nog mag beleven dat iemand in de krant schrijft dat het vaderlandse Oranjegevoel infantiele trekken vertoont. Dat je de Nederlanders het best leert kennen op Koninginnedag tijdens het onvolprezen volksvermaak van het koekhappen en zaklopen. Jawel. Dit jaar komt het wel heel nabij, want majesteit verschijnt in mijn woonplaats.

Reden te meer om een dagje uit te wijken naar België of Duitsland, waar het leven die dag gelukkig gewoon zal blijken door te gaan, zonder dat je het gevoel krijgt in de kleuterklas of op de kinderboerderij te zijn beland.

Dat doorgaans weldenkende en intelligente lieden hoog opgeven van hun Oranjewarmte, je verstand staat erbij stil. Het gezicht dat Wim Kok de laatste tijd trekt, zodra hem iets over de monarchie wordt gevraagd vind ik onbetaalbaar en onvergetelijk. Maar je zult ook elke maandagmiddag gezellig bij de koningin over de vloer moeten komen.

Verlos ons van Oranje, de lelijkste aller kleuren. Geef ons, als elk grotemensenland, een president.

    • Theo van der Burg