Melkveehouders boos op Numico

Melkveehouder Peter Brouwers is niet blij. Al jaren levert hij, samen met nog 264 andere melkveehouders, melk aan de afdeling Dairy & Drinks van Nutricia, een dochterbedrijf van Numico. Nutricia maakt daar onder meer Chocomel en Fristi van.

,,Het gaat heel goed met Nutricia'', weet de melkveehouder uit Boxmeer. De miljardenovername van Numico in de Verenigde Staten is hem niet ontgaan. ,,Maar wat ze vergeten is dat ze voor hun product afhankelijk zijn van wat wij, de boeren, ze leveren. Ze gaan niet netjes met ons om. En daarom heerst er onvrede onder de melkveehouders.'' De 265 boeren leveren jaarlijks zo'n honderd miljoen liter melk aan Nutricia.

,,We hadden een stilzwijgende afspraak met Nutricia, een gentlemens agreement'', zegt Brouwers. ,,Zij zouden de marktprijzen volgen en geen prijszetter proberen te zijn.'' Nutricia betaalde gemiddeld zelfs beter dan grootafnemers als Campina en Melkunie. Maar zo'n drie jaar geleden ging het roer om bij Nutricia, weet Brouwers. Een deel van het management werd vervangen, en ,,nieuwe kapiteins betekent een nieuwe koers''. In plaats van de Campina/Melkunie-prijs te betalen voor de melk die de 265 boeren aan Nutricia leverden, ging het bedrijf daar onder zitten.

Brouwers heeft de laatste maanden gesprekken gevoerd met Nutricia. Brouwers: ,,We hebben moeite met de nieuwe manier van bedrijfsvoering. Maar Nutricia verschuilt zich achter de wereldmarktprijs. ,,Die is nog veel lager zeggen ze tegen ons.''

Volgens Brouwers is er sprake van mismanagament. ,,Nutricia is uitgegaan van een sterke daling van de melkprijs, ze dachten dat er wel een dubbeltje per liter af zou gaan. De prijs is weliswaar omlaag gegaan, maar slechts met acht cent. En nu weigeren ze die twee cent te betalen. Dat betekent voor mij nu een strop van 10.000 gulden.''