Marianne Vaatstra herdacht

In de sporthal in Zwaagwesteinde waren gisteravond ongeveer zevenhonderd mensen aanwezig op een emotionele herdenkingsbijeenkomst voor de vorig jaar vermoorde 16-jarige Marianne Vaatstra. De dienst, waarbij opvallend veel jongeren aanwezig waren, was bedoeld als herinnering aan het slachtoffer. Volgens dominee A.Elverdink leven er ,,gevoelens van teleurstelling en boosheid'' bij de nabestaanden, omdat een jaar later de dader nog vrij rondloopt.

Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster, nadat ze in Kollum Koninginnedag had gevierd. Dominee Elverdink verklaarde dat het niet de bedoeling was ,,voeding te geven'' aan bepaalde gevoelens. ,,Er is veel te doen geweest over het asielzoekerscentrum, maar we moeten voorzichtig zijn met het combineren van zaken.'' Na de moord gonsde het in Zwaagwesteinde en Kollum van de geruchten dat een asielzoeker de moordenaar moest zijn. De familie heeft kritiek op het onderzoek naar de moord.

Er werden liederen gespeeld en gedichten en persoonlijke herinneringen voorgelezen door twee zussen van Marianne, haar schoonzus en twee vriendinnen. Vader Bauke Vaatstra omschreef het afgelopen jaar als ,,de langste nacht''. Hij zei ,,nooit vrede'' te krijgen met de ,,beestachtige wijze'' waarop zijn dochter was verkracht en vermoord.

Justitie heeft de afgelopen maanden 170 mannen gevraagd vrijwillig wangslijm af te staan voor een DNA-onderzoek. Van hen gingen er 140 vrijuit.

De definitieve uitslag wordt binnenkort verwacht.