Kroonprins

In NRC Handelsblad van 25 april wordt in het artikel `Als staatshoofd op de kaart gezet' verslag gedaan van het bezoek van kroonprins Willem-Alexander aan Japan. Er staat onder andere dat Buitenlandse Zaken bij de voorbereiding van de toespraak in Nagasaki zou zijn ,,gepasseerd''. De inhoud van de toespraak van de Prins van Oranje op 22 april in Nagasaki is, zoals gebruikelijk in dit soort gevallen, totstandgekomen in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken. De tekstsuggestie voor de passage over de donkere periode in de geschiedenis van de Nederlands-Japanse betrekkingen is van BZ gekomen. Ook het idee om juist in Nagasaki deze episode aan te roeren is afkomstig van het ministerie.

Ik hecht eraan dit onder de aandacht te brengen, omdat de lezer zich anders wellicht niet door de feiten, maar door de percepties van de redacteur laat leiden.

    • Communicatie. Min. van Buitenlandse Zaken
    • Pim Waldeck
    • Dir. Voorlichting