Kort geding in Puttense moordzaak

Advocaat P. Doedens spant een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden inzake de Puttense moordzaak. De advocaat eist onmiddellijke vrijlating van de twee veroordeelden wegens de moord in januari 1994 op de 23-jarige Christel Ambrosius. Het gerechtshof legde de twee zwagers uit Putten tien jaar gevangenisstraf op. De Hoge Raad bevestigde dit arrest.

Doedens probeert al geruime tijd het onderzoek naar de moord heropend te krijgen. Om zo ver te komen, moet hij nieuwe feiten aandragen. Dat kan door de uitkomst van nieuw DNA-onderzoek. Justitie stelde onlangs in opdracht van minister Korthals van Justitie het DNA-materiaal beschikbaar dat in 1991 op het lichaam van Christel Ambrosius werd gevonden, twee haren en een druppel sperma. Destijs was al duidelijk geworden dat het DNA van het sperma niet overeen kwam met dat van de zwagers. Desondanks veroordeelde het hof hen tot tien jaar celstraf. De haren konden in 1994 nog niet op DNA worden onderzocht. Nu blijkt uit DNA-onderzoek van de Universiteit Leiden dat de haren van dezelfde persoon zijn als het spermaspoor op het been van Ambrosius. De haren zijn dus niet van de zwagers afkomstig.