Koers Newconomy fors omhoog

Herwaarderingen van vier participaties hebben het internetbedrijf Newconomy in het eerste kwartaal van dit jaar een winst bezorgd van 5,8 miljoen euro. Dat is gisteren bekendgemaakt. Newconomy heeft tevens aangekondigd dat het voor een onbekend bedrag een belang neemt van 15 procent in Realmapping (exploitant van databases met internetgegevens). Het belang van 9 procent in Netlinq (bouw van websites) wordt verkocht. Beleggers reageerden vanmorgen enthousiast op de berichten van Newconomy, dat sinds 20 april genoteerd is aan de Nederlandse Nmax-beurs voor jonge technologiebedrijven. De koers steeg met 22 procent naar 17,45 euro, ruim boven de uitgifteprijs van 10,50 euro.

De winst van 5,8 miljoen euro in de maanden januari tot en maart is het saldo van een operationeel verlies van 2,7 miljoen euro, financiële lasten van 0,1 miljoen euro en incidentele resultaten van 8,6 miljoen euro. De laatste post incidentele resultaten ontstaat doordat Newconomy boekwinsten meetelt in de winst. Zo'n boekwinst ontstaat bijvoorbeeld als participaties naar de beurs gaan of worden verkocht. De beursgang van Tie Holding leverde volgens Newconomy een boekwinst op van omgerekend ongeveer 13 miljoen gulden, de boekwinst op een andere participatie wil Newconomy ,,uit concurrentieoverwegingen'' niet vrijgeven. Tegenover genoemde boekwinsten staan boekverliezen op de beursgenoteerde veilingsite Ricardo.de en Wish. Newconomy telt het minieme eigen vermogen van internetaanbieder Wish voortaan geheel mee in de eigen boeken en moet in ruil daarvoor de betaalde aankoopprijs bijna geheel afboeken.

Analist M. Fleskens van zakenbank Metzler, een van de weinige onafhankelijke analisten die Newconomy volgt, zegt in de winst van het bedrijf niet al te geïnteresseerd te zijn. Voor houvast over de waardering van participatiemaatschappijen is het volgens hem belangrijker inzicht te krijgen in de totale waarde van hun deelnemingen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een participatiemaatschappij zijn totale eigen vermogen rapporteert. Newconomy publiceerde gisteren niet eens een balans. ,,De Nmax eist slechts een kwartaalbericht waarin wordt aangegeven hoe de stand van zaken is'', zegt marketing directeur R. Smeets. ,,De publicatie van een verlies-en winstrekening [door Newconomy wel gepubliceerd] of balans is niet verplicht.''