INTERNATIONAAL

LONDEN

De stijging van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq liet zich vanmorgen niet onbetuigd op de effectenbeurs in Londen. De forse koerswinsten van de hightechfondsen en telecomaandelen bezorgden de Londense beursgraadmeter bij opening al een aardige opsteker. Tegen de middag stond de FTSE-index op een winst van 1,15 procent op een totaal van 6401 punten. Een van de weinige verliezers was British American Tobacco dat 3 procent daalde.

FRANKFURT

De Duitse effectenbeurs opende vanmorgen als enige toonaangevende Europese beurs in de min. In de loop van de ochtend wist de index zich echter te herstellen. De DAX-index noteerde rond het middaguur 1,7 procent hoger op een totaal van 7545 punten. Grote winnaar was softwareproducent SAP met een koersstijging van ruim 3 procent. Het aandeel Deutsche Telecom werd 2,7 procent duurder.

PARIJS

In Parijs stonden de telecomaandelen in de schijnwerpers nadat het Spaanse Telefonica zei in gesprek te zijn met KPN over een mogelijke fusie. Het aandeel van beurszwaargewicht France Telecom dikte 3,5 procent aan terwijl branchegenoot Bouygues er bijna 6 procent bijkreeg. De CAC-40 steeg 2 procent naar een stand van 6553 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen van de hoofdfondsen op de effectenbeurs in Tokio zijn vanmorgen over een breed front licht gestegen. De Nikkei-index sloot op een totaal van 18.439 punten, een winst van 0,2 procent. De positieve stemming op de beursvloer in Tokio was te danken aan de koerswinsten op Wall Street. De handel werd verder gestimuleerd door enkele nieuwe fondsen die in Tokio in de notering kwamen. De indices op de overige beurzen in het Verre Oosten lieten eveneens een stijging zien. In Zuid-Korea sloot de beursindex 3,75 procent hoger. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex op een winst van 1,92 procent. De Australische aandelenkoersen stegen gemiddeld met 0,9 procent.

NEW YORK

Op Wall Street sloten de Nasdaq en de Dow-Jonesindex gisteren af met winst. De Nasdaq eindigde 2,52 procent hoger op 3958. Het Dow-Jonesgemiddelde steeg 0,73 procent naar 10812 punten. Het waren de technologiefondsen die opnieuw de kar trokken. Beleggers waren niet onder de indruk van de op handen zijnde splitsing van Microsoft. Het aandeel steeg ruim 5 procent. De stemming op Wall Street werd ook gunstig beïnvloed door de index van Amerikaanse inkopers. Die index kwam lager uit dan verwacht en temperde de angst voor een oplopende inflatie.