Haider stapt op, invloed op FPÖ blijft

Jörg Haider is gisteren op het congres van zijn rechts-extremistische FPÖ afgetreden als partijvoorzitter. Maar zijn opvolger, Susanne Riess-Passer, maakte duidelijk dat de FPÖ ,,de partij van Haider blijft''.

Bij zijn afscheid, dat al eerder was aagekondigd, hekelde Haider de Europese Unie, die wegens de FPÖ-deelname aan de regerende coalitie sancties tegen Oostenrijk heeft ingesteld. Hij zei dat de EU zich schuldig maakt aan ,,middeleeuwse duiveluitdrijving'' en waarschuwde dat het geduld van Oostenrijk met de veertien EU-partners danig op de proef werd gesteld. ,,We zijn een deel van Europa en willen dat zijn. Maar we zijn geen partner tot elke prijs.'' Hij motiveerde zijn aftreden als partijvoorzitter met zijn wens aan te tonen dat de FPÖ-ministers in de regering niet zijn ,,marionetten'' zijn en zei een nieuwe generatie in staat te willen stellen de controle in handen te nemen.

Maar zijn aftreden is geen teken van verandering, zo voegde hij daaraan toe. ,,Waarom zou de meest succesvolle Europese politieke beweging van de laatste decennia moeten veranderen? Ze willen dat we veranderen opdat zij zelf niet hoeven te veranderen.'' Onder de nu 50-jarige Haider, die veertien jaar partijvoorzitter is geweest en die zich herhaaldelijk in het openbaar heeft moeten verontschuldigen voor lof op Hitler en de SS, is het stemmenpercentage van de FPÖ gegroeid van minder dan vijf procent in 1986 tot 27 procent in oktober vorig jaar. De FPÖ zit sinds februari in de regering.

Waarnemers gaan ervan uit dat Haider is afgetreden om formeel afstand te nemen van de FPÖ nu die regeringspartij is en aldus de critici wind uit de zeilen te nemen. Susanne Riess-Passer (alias `de koningscobra'), die door de zevenhonderd congresgangers in Klagenfurt met meer dan 91 procent van de stemmen tot voorzitter van de partij werd gekozen, maakte duidelijk dat Haiders invloed op de partij niet vermindert. Riess-Passer, tot nu toe vice-voorzitter, getuigde van haar ,,absolute loyaliteit'' aan Haider. ,,De FPÖ is ook in de toekomst de partij van Haider'', zo zei de nieuwe partijchef. Ook Riess-Passer hekelde de Europese Unie. (Reuters, AP)

Dossier www.nrc.nl