Excuus radiomakers aan kardinaal voor Slag bij Ane in 1227

Parttime-radiomakers Philip Pietrzak (23) en Bert Bergervoet (25) uit Coevorden gaan op 16 mei kardinaal Simonis van Utrecht hun excuses aanbieden voor de Slag bij Ane in 1227.

Bij die veldslag lokte een groep gewapende Drentse boeren, onder leiding van burggraaf Rudolf van Coevorden, bisschop Otto II von Lippe van Utrecht en zijn leger een moeras in. Daar werd het vijandelijke gezelschap verdronken of met bijlen en messen doodgeslagen.

Pietrzak en Bergervoet, geluidstechnicus en aankomend leraar, wilden naar hun zeggen ,,een daad stellen na de verontschuldigingen van premier Kok aan de Nederlandse joden, die van de paus aan de joodse gemeenschap en allerlei andere excuses in deze spijttijd''.

In hun programma Pret met Philip en Bert van Radio Coevorden vroegen ze vergiffenis voor het optreden van Rudolf en zijn boeren. ,,Het was ludiek bedoeld'', zegt Pietrzak. ,,Maar zouden we met ons mea culpa het hoogste kerkelijke gezag in Nederland bereiken? Dat vroegen we ons af. Blijkbaar wel, want het bisdom heeft ons gevraagd naar Utrecht te komen. We nemen een geschiedenisboek en een fles Coevorder Havenslok voor Simonis mee.''

Woordvoerder Loek Sinselmeijer van het bisdom vindt dat de verontschuldigingen van het Drentse koppel een aardige relativering zijn van de huidige ,,sorry-cultuur''. ,,Het bisdom heeft beide radiomensen óók uitgenodigd, om daarmee nog eens de aandacht te vestigen op het feit dat het mea culpa van de paus ver uitstijgt boven andere excuses. De paus vraagt God vergiffenis, dat is iets anders dan het `sorry' dat de mensen tegen elkaar zeggen'', legt Sinselmeijer uit.

De in de Slag bij Ane vermoorde bisschop Otto II van Lippe, zegt Sinselmeijer, was een voorvader van Prins Bernhard. ,,Hij was een wereldlijke leider, maar werd later bisschop, deed mee aan enkele kruistochten en werd daarvoor met roem overladen.''

Radiomaker Pietrzak: ,,We gaan onze excuses aanbieden in Utrecht, maar in ons hart staan we natuurlijk achter die Rudolf van Coevorden en zijn boeren. Akkoord, dat waren natuurlijk geen lieverdjes, maar laten we eerlijk wezen: die bisschop Otto II von Lippe was natuurlijk óók een smeerlap, zoals iedereen die zich destijds met oorlogsgeweld bezighield.''