Eminem en Dr.Dre bouwen rapfeest

De aanwezigheid van Jezus zelf had nauwelijks voor grotere opwinding kunnen zorgen dan die van de breedgeschouderde Dr.Dre, die zondagnacht in Paradiso het podium opstapte. Het was dan ook voor het eerst dat de eminente rapproducer en NWA-legende in Europa te zien was. En ook nu gaf hij geen regulier concert. Dr.Dre kwam mee als gast bij het optreden van zijn ontdekking en protégé Eminem, die hij in 1997 bij een talentenjacht opmerkte en sindsdien onder zijn hoede heeft.

De blanke, blonde Eminem is het klierigste jochie uit de huidige hiphopklas, met een stem die is gemaakt om mee te treiteren en een groot shockerend vermogen. Hij rapt over moord, verkrachting en drugs, en zijn eigen moeder eiste tien miljoen dollar schadevergoeding wegens de regel: `I just found out my mother does more dope than I do', uit zijn hitsingle My Name Is.

Deze maand verschijnt zijn tweede, opnieuw door Dr.Dre geproduceerde cd, waar in Paradiso vast een paar nummers van te horen waren, zoals de meezinger Real Slim Shady. Eminem werd bijgestaan door de MC's Proof en Champ, en een dj. Ondanks de kleine podiumbezetting wist hij een onstuimige stemming te creëren door druk heen en weer te stappen en met MC Proof verbaal te pingpongen. Eminem schrijft kinderlijke deuntjes die door Dr.Dre van zware bassen worden voorzien, en uiteindelijk als plaaggeesten door je hoofd blijven spoken. Maar de grootste attractie, waar hij zelfs het kieskeurige zwarte publiek mee bereikt, is waarschijnlijk zijn nietsontziende `Fuck you'-houding. Dr.Dre was met NWA (het raptrio van Ice Cube, Dr.Dre en wijlen Eazy-E uit Los Angeles, dat als eerste gangsterrap speelde) ooit verantwoordelijk voor uitspraken als `Fuck the police', maar Eminem is nog drastischer; alles en iedereen krijgt van hem de opgestoken middelvinger.Hem wordt zelfs vergeven dat hij op het podium geen baseballpetje draagt, maar dat verwerpelijke symbool van stranddecadentie: de zonneklep. Eminem vloekt, schoffeert en haalt een plastic opblaaspop het podium op die `Christina Aguilera' heet (een Amerikaans tieneridool) en vervolgens wordt gemolesteerd. Maar het ware rapfeest ontstaat als Dr.Dre, met slingerende armen en wit gewaad, erbij komt. Samen spelen ze zijn hit G Thang, de gezamenlijke single Forget About Dre en een paar Eminem-liedjes. De balkons in Paradiso lijken van de muren los te komen, hun stemmen worden overstemd door het gejoel – dankzij de broederlijke vereniging van de oude leermeester en de jonge rebel.

Concert: Eminem, Dr.Dre. Gehoord: 30/4 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho