DSM boekt forse groei van winst

Het herstel van de economie in Azië en een stijging van prijzen en marges hebben ervoor gezorgd dat de nettowinst van chemieconcern DSM in het eerste kwartaal met bijna 70 procent is gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van 1999.

DSM boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van 138 miljoen euro (303,6 miljoen gulden). Dat is een stijging van 68 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, toen het nettoresultaat 82 miljoen euro bedroeg. De fors hogere winst komt niet als een verrassing. De chemiesector had het begin vorig jaar zwaar te verduren door een dip in de conjuncturele cyclus, prijsdalingen en het uitblijven van orders uit Azië.

Het herstel van de economie in delen van Azië en het aantrekken van de prijs en de marges gaven de winstcijfers in de tweede helft van vorig jaar al een beter aanzien en die trend heeft zich in het eerste kwartaal van dit jaar doorgezet. De omzet over het eerste kwartaal steeg ruim 30 procent tot 1,97 miljard euro (4,3 miljard gulden). De toename is voor 15 procent te danken aan volumegroei. Daarnaast gingen de prijzen met 17 procent omhoog.

Vooral bij polymeren (grondstoffen voor plasticfabrikanten) en industriële chemicaliën gingen de resultaten omhoog, omdat dit onderdeel het meest afhankelijk is van de conjunctuur. Het bedrijfsresultaat van het onderdeel Polymeren & Industriële Chemie sprong van 27 miljoen euro in 1999 naar 97 miljoen begin dit jaar. ,,De vraag naar polymeren is aangetrokken en de kosten van de grondstoffen zijn gedaald. Daardoor zijn de marges verder toegenomen'', zei bestuurslid L. Ligthart vanmorgen tijdens een toelichting op de cijfers. DSM boekte op het gebied van `life sciences' producten een bedrijfsresultaat van 48 miljoen euro ten opzicht van de 37 miljoen in de vergelijkbare periode in 1999. Ook bij de zogeheten `performance materials' (kunststofproducten) was er een groei in het resultaat. De divisie verdiende 6 procent meer, 35 miljoen euro tegen 33 miljoen vorig jaar.

DSM waagt zich aan optimistische voorspellingen voor de rest van dit jaar. Volgens het concern zullen de marktomstandigheden in het tweede kwartaal even sterk zijn als in de eerste drie maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat zal dan ook nagenoeg onveranderd zijn. ,,De volumes en de marges zullen zich op hetzelfde hoge niveau bevinden'', aldus Ligthart. DSM verwacht over het hele jaar gemeten een nettowinst die ,,aanzienlijk hoger'' zal zijn dan in 1999. Over de jacht op een geschikte overnamepartner wilde het concern vanmorgen nog niets kwijt. Ligthart: ,,De prijzen die nu betaald worden zijn zo hoog, dat je moeilijk kunt bedenken hoe we daar nog waarde aan kunnen toevoegen.''