Coleen Davis krijgt Prijs van Verdienste

Danseres Coleen Davis heeft zondag de Prijs van Verdienste 2000 van de Stichting Dansersfonds '79 ontvangen. Davis, die op 9 mei afscheid neemt van Het Nationale Ballet, kreeg de prijs afgelopen zondag uitgereikt in het tv-programma De Plantage.

De jury kende Davis de prijs, waaraan een bedrag van 5000 gulden is verbonden, toe voor haar ,,enorme liefde en inzet voor de danskunst in Nederland'', en roemde met name haar vertolking van het videoballet Live van Hans van Manen. Davis danste de wereldpremière van Live in 1979, en zal dezelfde rol vertolken bij haar afscheid op 9 mei in Carré.

Eerste soliste Davis werkte ruim 22 jaar voor Het Nationale Ballet. Ze danste de hoofdrollen in Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty, Giselle en Romeo en Julia. In 1986 won ze de Gouden Theaterdansprijs, en drie jaar later ontving ze de eerste Alexandra Radiusprijs. De Stichting Dansersfonds '79 beoogt met de Prijs van Verdienste dansers na het beëindigen van hun loopbaan te helpen bij het overschakelen naar een nieuwe werkkring.