Clinton haalt ruis van navigatie met GPS

Watertoeristen, wandelaars en avonturiers kunnen voortaan onbeperkt gebruik maken van de mogelijkheden van het navigatiesysteem GPS.

Gisteren besloot de Amerikaanse president Clinton de restricties rond het civiele gebruik van het systeem op te heffen. Hierdoor wordt het apparaat, waarmee aan de hand van satellieten de eigen positie kan worden bepaald, ongeveer tien keer zo nauwkeurig. Tot op heden konden alleen het Amerikaanse leger en bondgenoten het systeem optimaal benutten.

De Amerikaanse overheid stopt met het toevoegen van de zogenaamde SA-code (Selected Availibilty) aan het signaal dat satellieten uitzenden naar civiele gebruikers. Door deze code trad een foutmarge van 25 tot 50 meter op. Reden voor de maatregel was de vrees van de VS dat vijandig gezinde landen de GPS-technologie zouden misbruiken voor raketaanvallen. De regering Clinton zegt nu een systeem te hebben ontworpen waarbij blokkade van bepaalde gebieden mogelijk is.

De beslissing, waarover vier jaar werd vergaderd, omvat niet meer dan de druk op een knop, maar heeft wellicht verstrekkende gevolgen voor de verkoop van het systeem. De vergrote precisie van het instrument zou niet alleen aantrekkelijk zijn voor recreatie, maar ook de landbouw, de mijnbouw en transportondernemingen varen wel bij de maatregel. Geschat wordt dat de omzetten van GPS-fabrikanten de komende drie jaar zullen verdubbelen.

J. van der Zon van Sailtron in Utrecht, importeur van GPS-systemen, verwacht echter geen spectaculaire stijging van de verkoopcijfers. ,,Het systeem loopt al erg goed in Nederland. Jaarlijks verkopen wij tienduizend van deze apparaten, ondanks de foutmarges.''