Bondscoach Leurs noemt ontslag belachelijk

Voormalig honkbalbondscoach Jan-Dick Leurs zegt dat hij bij de terugkeer van Theo Reitsma als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond (KNBSB) al wist dat hij zou worden weggestuurd. ,,Het was een strijd, die ik niet kon winnen.'' Leurs reageerde gisteravond voor het eerst op zijn ontslag, waarover hij afgelopen weekeinde telefonisch was ingelicht. ,,Dat telefoontje duurde nog geen twee minuten. `Leurs, we gaan niet met je door'.''

Reitsma vertrok vorig jaar, omdat hij vond dat Leurs wegens tijdgebrek niet professioneel genoeg kon werken met de nationale ploeg. Twee weken na de rentree van de sportverslaggever bij de bond kreeg de coach zijn congé. Volgens Leurs, die vertegenwoordiger bij een sportartikelenfirma is, heeft Reitsma achter zijn rug ,,dingen bekonkeld''. Oud-international Berry Eijgendaal was als nieuw bestuurslid technische zaken tegen het ontslag van de coach, maar de meerderheid van het college bleek voor te zijn.

Leurs, die aan zijn negende seizoen als bondscoach bezig was, stelt dat hij bij de hele voorbereiding van de nationale ploeg op de Olympische Spelen aanwezig had kunnen zijn. ,,Ik heb alleen gezegd dat ik tijdens de Haarlemse Honkbal Week in juli in de ochtenduren naar de zaak zou gaan om mijn papierwerk te doen. We spelen steeds 's avonds en ik zou dan om één uur, half twee weer terug zijn om met de voorbereiding te beginnen. Dat werd niet geaccepteerd door het bestuur. Een belachelijk argument voor een ontslag. Er werd geëist dat ik in het hotel samen met de ploeg zou uitslapen. Want daar kwam het gewoon op neer.''

Leurs zegt dat hij zijn werk tot en met de Olympische Spelen graag had afgemaakt. ,,Op prestaties kunnen ze me niet pakken. Ik ben vorig jaar tot coach van het jaar uitgeroepen. We hebben toen geen wedstrijden verloren, fantastische toernooien gespeeld en ons voor Sydney gekwalificeerd. Wat wil je nog meer?'' De oud-bondscoach stelt dat hij zich bewust was van zijn beperkte tijd en dat hij daarom vorig jaar na het gewonnen EK zelf wilde opstappen. ,,Maar toen wilde de bond me niet kwijt en kwam met een plan, zodat ik zou kunnen aanblijven. Meneer Reitsma was daar bij.''

Later leverde NOC*NSF harde kritiek op de gebrekkige olympische voorbereiding van de honkballers. Volgens Leurs had dat niets met hem te maken. ,,Ik heb een plan neergelegd om na de Haarlemse Honkbal Week geen competitie meer te spelen, maar dat werd door de clubs niet geaccepteerd.'' De finalereeks van de play-offs zal nu pas drie weken voor de start van het olympische honkbaltoernooi eindigen. Leurs: ,,Ik wist met de aanstelling van Reitsma dat ik hoe dan ook kansloos zou zijn. Je hoopt dat de man verstand heeft, maar dat schijnt hij niet te hebben.''

Reitsma wenst geen commentaar te geven op het vertrek van Leurs. De KNBSB heeft nog geen opvolger aangesteld. Oud-bondscoach en international Charles Urbanus wordt genoemd als belangrijkste kandidaat.