UPC en KPN blinken uit op tam Damrak

In navolging van de daling van de Dow Jones op Wall Street afgelopen vrijdag moesten ook de traditionele fondsen op de Amsterdamse beurs vanmorgen terrein prijsgeven. Uitblinkers op het tamme Damrak waren kabelbedrijf UPC en KPN.

De meeste Europese effectenbeurzen waren vanmorgen gesloten in verband met de viering van 1 mei. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs kwam daardoor nauwelijks op gang. Uitzondering op het tamme Damrak was UPC, dat profiteerde van het hogere slot van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De koers van het aandeel UPC werd in een maand tijd meer dan gehalveerd, maar het kabelbedrijf lijkt bezig aan een inhaalrace. Het geplaagde concern mocht vlak voor het weekeinde al een koerswinst van 17 procent bijschrijven en het aandeel noteerde vanmorgen opnieuw fors in de plus. UPC boekte een winst van ruim 7 procent op een koers van 43 euro.

Ook KPN deed goede zaken. Het telecomconcern liet dit weekeinde weten met het Spaanse Telefónica in gesprek te zijn over een samenwerkingsverband. KPN zei ook met andere Europese telecomconcerns te onderhandelen, maar wilde nog geen namen noemen. Beleggers reageerden ook positief op het uitstellen van de beursgang van dochter KPN Mobile en beloonden het aandeel KPN met een stijging van bijna 6 procent op 117,45 euro.

Bankverzekeraar ING maakte vanmorgen bekend een bod van bijna 15 miljard gulden uit te brengen op de Amerikaanse levensverzekeraar ReliaStar. ING was al geruime tijd op zoek naar een geschikte overnamekandidaat in de Verenigde Staten, maar zag de overname van Aetna Incorporated begin maart afketsen. Het aandeel ING steeg vanmorgen 0,8 procent op een koers van 60,50 euro.

Numico schoot 1,6 procent omhoog naar 41,55 euro. Het voedingsconcern liet weten het Amerikaanse Rexall Sundown over te nemen voor een bedrag van bijna 2 miljard dollar.

Op het Damrak opende de AEX-index 8 punten hoger. In de loop van de dag moest de beursgraadmeter iets inleveren. Rond het middaguur stond het AEX-gemiddelde op een winst van 0,8 procent op 667 punten.

ABN Amro moest vanmorgen als enige financiële waarde in koers terug. Het bankaandeel daalde 0,18 procent op een koers van 22,61 euro. De traditionele fondsen stonden vanmorgen onder druk door het lagere slot van de Dow Jones.

Koninklijke Olie leverde 0,46 procent in op 63,11 euro, terwijl Unilever 0,9 procent liet liggen op een koers van 49,52 euro. Het aandeel Baan kelderde ruim 4 procent naar 3,41 euro. Het softwarebedrijf bereikt daarmee een dieptepunt.

In de Midkap voor middelgrote fondsen deed het aandeel KLM het verrassend goed. Het nieuws dat de luchtvaartmaatschappij niet verder wil met aspirant-fusiepartner Alitalia leek beleggers niet te deren. Het aandeel KLM steeg 0,81 procent naar 18,65 euro.

Beurs open

In tegenstelling tot wat deze krant berichtte (maandag 1 mei, pagina 17) is de Amsterdamse effectenbeurs op vrijdag 5 mei open.