Triatleet Looze komt zeven tellen tekort voor Spelen

Eric van der Linden en Dennis Looze zijn tijdens het WK triatlon op de olympische afstand respectievelijk zesde en negende geworden. Looze miste in Perth op een haar na olympische kwalificatie. Wereldkampioen werd de Fransman Marceau.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Australische Hackett. Wieke Hoogzaad was de beste Nederlandse op de vijftiende plaats. De zege van Hackett was omstreden. De Canadese equipe diende een protest in, omdat het parcours twee kilometer te kort zou zijn. De Canadese Montgomery werd op zeven seconden tweede, maar liep zo snel in dat ze bij een langer parcours waarschijnlijk had gewonnen. De Australische Jones werd derde.

Marceau klopte bij de mannen de Australiërs Robertson en Walton. Looze en Van der Linden misten beiden de slag bij het zwemmen, waar een kopgroep van zeven man zich losmaakte van de rest van het veld. Zij begonnen met een minuut voorsprong aan het laatste onderdeel, het lopen.

Looze miste op een haar na zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen. Een achtste plaats (een verschil van zeven seconden) had hem rechtstreeks een ticket naar Sydney opgeleverd. Bondscoach Louis Delahaye was na afloop zeer enthousiast over het optreden van de mannen. ,,Het toont toch maar weer aan dat we er dichtbij zitten.''

Delahaye erkende dat de triatlon door de kleine onderlinge niveauverschillen tussen de atleten en de vele verschillende parcoursen en wedstrijdvarianten steeds meer op een loterij gaat lijken. Delahaye wil de kansen van zijn mannen vergroten door ploegentactiek te hanteren, een nieuw fenomeen in deze sport. Daarbij offert een goede zwemmer en fietser zich op voor de beste loper in de ploeg. Dat is op dit moment Van der Linden. De twee kandidaten die hem in Sydney waarschijnlijk zullen vergezellen zijn Rob Barel en Looze.

Coach Delahaye gaat komende maand met het drietal om de tafel zitten om afspraken te maken over het ploegenspel. Hij verwacht dat Barel en Looze zich zullen opofferen voor het hogere belang: een medaille op de Spelen voor Van der Linden.

De vrouwen hadden in Perth minder succes. Silvia Pepels werd 36ste, nadat zij zich op het fietsonderdeel volledig in dienst had gesteld van de betere loopster Hoogzaad. Ingrid van Lubek (al geplaatst voor de Spelen) en Lucienne Groenendijk vielen uit. Hoogzaad, Europees kampioene 1998, werd vijftiende. Voor olympische kwalificatie had ze bij de eerste twaalf moeten eindigen.