Telefoonfrequenties leveren miljarden op

De veiling van frequenties voor mobiele telefoons zal de staat naar verwachting 20 miljard gulden opleveren. Dit geld moet volledig worden besteed aan de aflossing van de staatsschuld.

Dat zei minister Zalm (Financiën) gisteren in het tv-programma Buitenhof. Zalm verwacht dat, op basis van de ruim 80 miljard gulden die een veiling van soortgelijke frequenties in Groot-Brittannië heeft opgebracht, ook de Nederlandse overheid enkele tientallen miljarden zal binnenhalen. Of er daadwerkelijk 20 miljard zal worden opgehaald is niet zeker. Een woordvoerder van de minister had het vanochtend over ,,een slag in de lucht''.

In Den Haag is inmiddels onenigheid ontstaan over de besteding van de verwachte extra overheidsinkomsten. Volgens de huidige afspraken in het regeerakkoord gaat de opbrengst van de veilingen rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld.

De VVD wil, net als minister Zalm, vasthouden aan die afspraken, maar de PvdA wil een deel van de verwachte miljardenopbrengst rechtstreeks besteden aan nieuwe uitgaven voor onder meer wegen en onderwijs. D66 pleit voor flexibiliteit en ,,wil niet op voorhand uitsluiten'' dat rechtstreekse investeringen in bijvoorbeeld de ICT-infrastructuur uit de opbrengst van de veilingen betaald kan worden.

Eind maart ging de Tweede Kamer akkoord met de voorgenomen veiling van de UMTS-frequenties (Universal Mobile Telecommunications System), de `opvolger' van GSM waarmee internet en video op de mobiele telefoon mogelijk wordt. Algemeen wordt verwacht dat aanbieders van mobiele telefonie groot belang hechten aan de UMTS-frequenties. Wereldwijd worden deze frequenties gezien als dé techniek voor de toekomst.

Vijftien belangstellenden, waaronder huidige aanbieders van mobiele telefonie als Ben, Telfort, Libertel en KPN, hebben zich de afgelopen maanden bij verantwoordelijk staatssecretaris De Vries (Verkeer) gemeld. Zij heeft maar vijf `kavels' (frequentiepakketten) in de aanbieding en de verwachting is dan ook dat de mogelijke belangstellenden flink zullen gaan inzetten. De eerste veilingsronde zal op 3 juli beginnen.

De veiling van GSM-frequenties in 1998 nam twee weken in beslag en leverde de schatkist 1,8 miljard gulden op.

Volgens de huidige afspraken in het regeerakkoord gaat de opbrengst van de veilingen en de verkoop van de staatsdeelnemingen in onder meer KPN en PinkRoccade rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld. Door de verlaging van de staatschuld, die ongeveer 520 miljard gulden bedraagt, is de overheid jaarlijks minder geld kwijt aan de rente op de schuld.Veiling