Te koop

Bladpakker

Janus de Bladpakker, multifunctionele hark van Yes Gardenwood (072) 57 65 432. Te koop bij diverse tuincentra voor ƒ89,00.

Een grijphark, dat is de beste omschrijving van dit ietwat wonderlijke apparaat van Yes Gardenwood. De tanden van de hark staan niet naast elkaar, maar vormen een cirkel, en grijpen na een trek aan de handel ineen. Zo kunnen bijeengeharkt blad of overtollige plantengroei in de vijver zonder bukken in de afvalbak worden gedeponeerd.

,,Janus is voor ouderen een uitkomst'', zegt Wim Stellingwerf (67). Samen met zes vrienden beheert hij een volkstuin in Utrecht. ,,Tuinieren is voor ons ontspanning en beweging. Alleen het bukken wordt moeilijker, zeker voor mensen met rugklachten. In de tuincentra zijn nauwelijks tuingereedschappen te koop die rekening houden met de wat minder veerkrachtige medemens. Deze bladpakker vind ik overigens wel erg prijzig, maar we zullen de contributiepot toch aanspreken om er twee te kopen.''

Multicel

Multimedia telefooncellen van KPN Telecom, met telefonie-, e-mail-, internet-, informatie- en printfunctie. Te vinden op Schiphol aan het begin van de D-pier.

Het is een test, maar als het een succes is, wil KPN er tachtig op Schiphol plaatsen: Multifoons. De reiziger kan er op het nippertje nog even websurfen en e-mailen en diverse informatie- en communicatiediensten oproepen, zoals een plattegrond van de luchthaven. Via een touchscreen beeldscherm kan bovendien de opdracht tot printen worden gegeven. E-mailen en internetten kan zonder persoonlijk abonnement. De reiziger met een eigen e-mailadres kan na het intoetsen van wachtwoord en gebruikersnaam zijn of haar e-mail oproepen en afdrukken. Binnen enkele weken kan de zuil ook SMS- en e-faxberichten (berichten van e-mail naar fax) verzenden. De tarieven zijn gelijk aan die in de `ouderwetse' telefooncel en betalen kan per creditcard of telefoonkaart.

Denise Schmitz, importeur van homeopathische producten, vliegt veel voor haar werk. ,,Nu heb ik geen smoes meer om een paar uurtjes te niksen als ik op het vliegtuig wacht. Ik zie het nut wel van de multifoon, maar persoonlijk vind ik het heerlijk als ik even geen faxen en e-mails hoef te beantwoorden. Als dit soort multimediazuilen gemeengoed wordt, zal ik me toch geroepen voelen mijn e-mailbox nog even te checken voor ik in het vliegtuig stap. Zo langzamerhand valt er aan het bereikbaar zijn niet meer te ontsnappen.''

Fiets met accu

Pharos Atraxion, elektrische fiets van Sparta (055) 35 78 700. Te koop bij Sparta-dealers voor ƒ3.199,00.

Een aantal jaren geleden was de elektrische fiets nog een slap aftreksel van de brommer en werd de gebruiker als onsportief bestempeld. Inmiddels heeft de fiets-met-accu aan populariteit gewonnen, ook onder fervente fietsers. De Atraxion is één van de meest recente modellen. De fiets heeft een metaalhybride accu, die langer meegaat dan standaard accu's. Bovendien kan de fietser zelf instellen hoeveel `trapondersteuning' hij of zij wenst. Ook kan hij ervoor kiezen het helemaal op eigen kracht te doen. De accu dient er dus niet in de eerste plaats voor het trappen te vervangen, maar te verlichten, bijvoorbeeld heuvelopwaarts. Handige bijkomstigheid is de automatische versnelling waardoor schakelen overbodig wordt.

Woordvoerder Arien de Jong van de Fietsersbond is enthousiast. ,,Elektrische fietsen zoals deze, winnen sterk aan populariteit. Ze stimuleren mensen met een minder goede condititie te blijven fietsen. Vroeger moesten zij het opgeven, nu kunnen ze de accu inschakelen voor een steuntje in de rug. Doordat de accu het trappen niet vervangt, blijft het een sportieve bezigheid.''

    • Aranka Klomp