Spaarselect pakt Bos juridisch aan

Spaarselect wil schaatser Jan Bos via juridische weg dwingen bij de commerciële ploeg te blijven. Bos maakte zaterdag bekend te vertrekken bij de door coach Peter Mueller geleide ploeg. ,,Onze advocaat stuurt Jan deze week een brief, dan wachten we zijn reactie af'', aldus directeur J.W. van Dijk van Spaarselect.

,,Als het ze lukt om me te dwingen, stop ik nog liever met schaatsen dan dat ik terugga'', reagerde Bos. ,,Dan wordt het een principezaak. Ik ben niet bang voor Van Dijks dreigementen..'' Spaarselect beschuldigt Bos van werkweigering, omdat hij de afgelopen dagen niet op de trainingen was. Van Dijk vermoedt dat Bos al een contract bij de nieuwe ploeg DSB Groep tekende. ,,Vorige week hebben we met Jan een gesprek gehad, daar was een advocaat van DSB bij.''

Bos bevestigt dat. ,,Maar dat was meer ter bescherming van mij, omdat ik wist hoe Van Dijk en Mueller zouden gaan reageren. Om te voorkomen dat het éénrichtingsverkeer zou worden, had ik hem meegenomen.''

,,Hij is puur verleid met geld'', zegt Van Dijk. ,,Hij schermt met problemen binnen de ploeg, maar dat is alleen om weg te komen. Er is binnen de ploeg echt niets aan de hand. Mueller, Wennemars, Leeuwangh en hij zijn acht handen op één buik. Hij maakt een fout, verraadt iedereen. Als Jan niet van gedachten verandert, wordt dit een zaak als met de gebroeders De Boer en Ajax.''

Dat met DSB al een contract is getekend, bestrijdt Bos. ,,We hebben nog niet eens over geld gesproken. Toch ben ik er al wel uit waar ik volgend seizoen wil schaatsen.''

Bos zegt dat zijn vertrek alles te maken heeft met zijn coach. Die liet zich onlangs door DSB verleiden tot een gesprek waarbij een overstap van bijna de hele Spaarselect-ploeg ter sprake kwam. ,,Ik was in die tijd op een feestje en was in de veronderstelling dat we naar DSB zouden gaan. Toen kwamen Erben en Peter binnen, die me vertelden dat we bij Spaarselect zouden blijven. Ik vroeg me daarna af wie er nu eigenlijk over mij beslist. Dat heeft me erg geraakt.''