Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de verhuizing van randstedelingen naar de Veluwe waar ze tegen enorme prijzen de huizen in de Veluwe-dorpen kopen. En aandacht voor het proces dat woensdag in Zeist tegen de twee Libische verdachten van de aanslag op het Pan Am-toestel boven het Schotse Lockerbie begint. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van de Libische leider Khadaffi die het proces tegen de verdachten van de Boeing-aanslag boven Lockerbie jarenlang heeft vertraagd. Ook een reportage over de belangenstrijd tussen de economie en bedreigde diersoorten zoals de das, korenwolf en knoflookpad. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het terugdringen van illegale koffieshops en de boterzachte cijfers daarover van minister van Justitie Korthals. Ook een reportage over Vietnamezen die ruim 25 jaar geleden door het Amerikaanse ontbladeringsmiddel agent orange zijn besmet en nu een vergoeding van de Amerikaanse regering eisen. Ned.3, 22.35-23.11u.

DOCUMENTAIRES

Die Zukunftsmacher. Over nieuwe banen bij internet, e-commerce, multimedia-marketing, webdesigner, internetconsulent, online-developer en netwerkmanager. ZDF, 18.25-19.00u.

De geschiedenis van mijn huis. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.53-22.00u.

Dokument: Aangeraakt. Dagelijks worden in Nederland ruim tachtig mensen getroffen door een hersenbloeding of infarct. De documentaire volgt twee patiënten in hun revalidatie. Ned.1, 22.54-23.40u.

AMUSEMENT

Gremdaat wijst de weg. Paul Haenen laat in zijn rol van dominee Gremdaat zien hoe je over de schreef kunt gaan en hoe diep je kunt zakken. Hij ontmoet een man die in een varkensslachterij werkt. Net5, 22.30-23.00u.

Optreden Arie & Silvester. Zie TV-vooraf. Ned.2, 22.07-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met John Kraaijkamp sr. en Dirk Zeelenberg, die op toernee zijn met hun theaterstuk Op bezoek bij mr. Green. RTL4, 23.00-23.45u.

FILM

The Bridges at Toko-Ri (M. Robson, 1954, VS). Degelijke avonturenfilm waarin piloten William Holden en Mickey Rooney een riskante opdracht uitvoeren tijdens de Koreaanse oorlog, begin jaren vijftig. Grace Kelly is Holden's geduldig in Japan wachtende echtgenote. BBC2, 19.00-20.40u.

The Adventures of Ford Fairlane (Renny Harlin, 1990, VS). Minder verheffende kruising tussen een private eye en een rockfilm biedt kijkje in de keuken van de popindustrie. Andrew Dice Clay speelt de privé-detective die door een fatale Priscilla Presley op het spoor wordt gezet van een stinkend zaakje. Ned.2, 20.30-22.07u.

Only You (Norman Jewison, 1994, VS). Marisa Tomei reist impulsief haar mogelijke grote liefde Robert Downey jr. achterna naar warmbloedig Italië in krampachtig `ouderwetse' romantische komedie in de traditie van Roman Holiday (1954). Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Twins (Ivan Reitman, 1988, VS). Formule-komedie brengt Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito samen als genetisch gemanipuleerde tweelingbroers. BBC1, 21.30-23.05u.

Bonsoir (Jean-Pierre Mocky, 1992, Frankrijk). Satirische komedie. Geruïneerde kleermaker Michel Serrault inviteert zichzelf elke avond bij een ander Parijs gezin. TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

Death of a Gunfighter (Alan Smithee, 1969, VS). Door Robert Totten en Don Siegel onder pseudoniem geregisseerde karakterwestern. Sheriff Richard Widmark wordt niet langer getolereerd. BBC2, 23.30-1.00u.

Killer: A Journal of Murder (Tim Metcalfe, 1996, VS). James Woods is een onverbeterlijk slechte gedetineerde die uiteindelijk om de doodstraf smeekt in desoriënterend drama, bijna documentair vormgegeven als terugblik van een hoogbejaarde cipier op zijn eerste gevangenisjaren, rond 1929 in Kansas. ARD, 23.45-1.10u., nagesynchroniseerd.

Ultimo tango a Parigi / Last Tango in Paris (Bernardo Bertolucci, 1972, Italië/Frankrijk). Vermaard, destijds geruchtmakend vehikel voor narcistische Marlon Brando. Als Amerikaanse weduwnaar domineert hij in een leeg Parijs' appartement een louter seksuele relatie met Maria Schneider. ARD, 1.20-3.25u., nagesynchroniseerd.

L'homme blessé (Patrice Chéreau, 1983, Frankrijk). Derde speelfilm van theaterregisseur die zoon van Genet en neefje van Fassbinder zou kunnen zijn. Voortreffelijke acteurs geven overtuigend gestalte aan een theatrale onderwereld van stationsurinoirs, waar een jongeman zijn homoseksuele identiteit en doodsdrift ontdekt. ZDF, 1.35-3.20u., nagesynchroniseerd.

Fires within (Gillian Armstrong, 1991, VS). Onderkoeld liefdesdrama met politieke lading. Uit Cuba gevluchte Greta Scacchi wordt na acht jaar herenigd met echtgenoot Jimmy Smits, maar heeft dan al een verhouding met zeeman Vincent D'Onofrio. BBC1, 1.55-3.20u.

The Law and the Lady (Edwin H. Knopf, 1951, VS). Derde verfilming van Frederick Lonsdale's theaterstuk The Last of Mrs Chevney. Juwelendieven Greer Garson en Michael Wilding infiltreren gefortuneerd huishouden. (ARD, 3.25-5.50u., zwart-wit.

The Master of Ballantrae (William Keighley, 1953, VS). Historische avonturenfilm naar roman van Robert Louis Stevenson. Errol Flynn maakt zich sterk voor Engels koningschap van Bonnie Prince Charles (anno 1745). Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.

. Otto er et maeshorn / Otto is een neushoorn (Rumle Hammerich, 1983, DK). Amusante kwaliteitsjeugdfilm. Een tot leven gekomen tekening van een neushoorn zet de (volwassen) omgeving van twee jochies op z'n kop. Morgen, Ned.1, 14.35-16.00u.