Romanthony

Prince is opnieuw in de mode. Nu niet zozeer als publiekslieveling, maar als inspirator voor jonge muzikanten. Niet eerder werd het kleine genie zo vaak als voorbeeld genoemd als de laatste tijd. En als meer dan een voorbeeld: hij wordt rechtstreeks geïmiteerd – dat geven zangers als Beck, D'Angelo en de nieuwe aanwinst Romanthony onomwonden toe.

Romanthony is een dj uit New Jersey die zojuist de cd R.Hide in Plain Site heeft uitgebracht. Op de hoes is de invloed van The Artist al te zien, aan een titel als Down 4 U. Het eerste nummer, Countdown 2000, begint bovendien met een beginselverklaring: een vertraagde opname van Prince's gesproken intro van 1999 (`Don't worry, I only want you to have some fun').

Maar Romanthony doet meer dan Prince imiteren. Hij maakt een gewiekste combinatie van geprangde falsetzang en koelbloedige electronica. Terwijl de drumcomputers onverdroten doortikken laat Romanthony zich meeslepen door allerlei besoignes van wellustige aard - getuige titels en teksten als `Feel Ya Love', `Body Language', `Luv Somebody'. Daarmee zit zijn muziek in de hoek van de New York Garage-stijl, oftewel soul met een house-sound. Wie naar Romanthony luistert ziet de wervelende discotheken er als vanzelf bij.

Romanthony. R.Hide in Plain Site (PIAS 941.0015.20)

    • Hester Carvalho