Rokers moeten langer werken

Rokende werknemers van de Londense deelgemeente Tower Hamlets moeten per week tot maximaal tweeëneenhalf uur langer werken dan hun niet-rokende collega`s. De maatregel, inmiddels aangenomen door de gemeenteraad, gaat op 1 oktober in. Dat meldde gisteren The Sunday Times.

De gemeenteraad, waarin Labour een meerderheid heeft, besloot in alle kantoren van de gemeentediensten de rookruimten te sluiten die de rokers ter beschikking stonden. De rokers mogen nergens in de gebouwen meer roken. Dat moeten ze buiten op straat doen – en niet te dicht in de buurt van de gebouwen, want de stoep voor die gebouwen is voor het roken van een sigaret voortaan ook verboden gebied.

Elke dag dat de rokers een sigaret opsteken moeten ze een half uur langer werken dat hun niet-rokende collega`s. Want dat – zo oordeelde de raad – is de werktijd die verloren gaat door het roken. Per week kan dat dus neerkomen op een extra werktijd van tweeëneenhalf uur. De maatregel geldt ook voor de werknemers die in de buitenlucht werken, zoals parkeerwachters, tuiniers, schoonmakers, verkeersregelaars en de gemeentewerkers bij de vuilnisophaal- en plantsoenendienst.

De deelgemeente Tower Hamlets is een van de armste van het land, maar ze heeft wel tienduizend pond uitgetrokken om de maatregel uit te voeren. Een van de voorstanders van de maatregel zei dat rookruimten moeten worden uitgebannen omdat ze als magneten functioneren: ,,Daar vindt alle roddel plaats.'' De deelgemeente Tower Hamlets heeft 11.500 mensen in dienst.

Niet iedereen is blij met de maatregel. Een gemeenteraadslid van de Liberaal-Democraten adviseerde de gemeente cynisch de rokers te tatoeëren, hun een bel om te hangen en hen te dwingen ,,vuilnis!'' te roepen als ze ergens naar toe gaan. ,,Het is absoluut belachelijk'', aldus deze tegenstander over de jongste besluiten van de raad. Rokers in de Londende deelgemeente hebben aangevoerd dat de niet-rokers ,,ook niet zeven uur zonder pauze achter hun bureau zitten.''