Rellen en arrestaties in Baku bij betoging oppositie

In de Azerbajdzjaanse hoofdstad Baku is het zaterdag bij een demonstratie van de oppositie tot ernstige rellen gekomen. Tientallen mensen werden gewond, tweehonderd demonstranten werden gearresteerd en twee oppositieleiders werden na afloop in een snelrechtprocedure tot korte celstraffen veroordeeld.

De oppositie wilde met de demonstratie het bewind van president Haydar Aliyev onder druk zetten in verband met de parlementsverkiezingen van komende herfst. Ze eiste een nieuwe kieswet en een gelijke vertegenwoordiging van regerings- en oppositiepartijen in de kiescommissies. Volgens de oppositie (en internationale toezichthoudende organisaties) is bij verkiezingen in Azerbajdzjan de afgelopen jaren fors gefraudeerd.

De overheid had de organisatoren opgedragen de demonstratie in een stadion op twaalf kilometer van Baku te houden. De rellen braken uit toen de rond duizend betogers aanstalten maakten op te trekken naar een plein in het centrum. Volgens de autoriteiten werden 34 politiemannen gewond; over het aantal gewonde betogers werd niets meegedeeld, maar ooggetuigen maakten melding van tientallen gewonden. Er werden tweehonderd betogers opgepakt, onder wie de leiders van drie oppositiepartijen: Arif Guajiev van de partij Musavat, Panah Guseinov van de Volkspartij en Vagif Gajibeili van de partij Ahrar. De eerste twee werden gisteren in een snelrechtprocedure tot elk dertien dagen gevangenisstraf veroordeeld wegens verstoring van de openbare orde. Onder de andere arrestanten bevonden zich de vroegere president Abulfaz Elçibey en prominenten van de partijen Volksfront en Musavat.

De regering noemde de demonstratie van de oppositie ,,strijdig met de grondwet'. De oppositie zou niet uit zijn op eerlijke verkiezingen, maar op destabilisatie van het bewind en ,,het compliceren van Azerbajdzjans toelating tot de Raad van Europa'. ,,Er is in het geheel geen aanleiding te geloven dat er iemand is die de verkiezingen vervalst', aldus de woordvoerder van president Aliyev op de televisie.

De oppositie veroordeelde het harde ingrijpen van de politie als bewijs dat de regering de oppositie wil elimineren. ,,De autoriteiten hebben aangetoond dat alle beloften over democratisering alleen maar woorden zijn. Al hun acties zijn gericht op de verplettering van de oppositie en de vervalsing van de parlementsverkiezingen', aldus het Volksfront in een verklaring.. De partij Musavat oordeelde dat ,,de autoriteiten bereid zijn bloed te vergieten om de oppositie ertoe te brengen zich uit de verkiezingen terug te trekken'.