Positieve instelling AZ helpt Feyenoord aan overwinning

Feyenoord dreigde gisteravond af te zakken naar de zesde plaats – een positie die geen recht geeft op Europees voetbal. De op dat moment veel betere tegenstander AZ leek al na elf minuten in De Kuip op een riante 3-1 voorsprong te komen, maar Dries Boussatta miste alleen voor doelman Dudek dé kans. In plaats daarvan werd het in de tweede helft 2-2, 3-2, 4-2, 4-3 en 5-3 voor het gelukkige Feyenoord. Daardoor staat de onttroonde kampioen geen zesde, maar derde.

Het vermakelijke doelpuntenfestijn in Rotterdam-Zuid kwam geheel onverwachts. De eerste competitiewedstrijd tussen AZ en Feyenoord was dit seizoen in een kleurloze 0-0 geëindigd en de afgelopen weken waren beide ploegen ook niet erg productief geweest. Zo had Feyenoord in zijn drie laatste duels niet meer dan één keer gescoord. Maar gisteravond lagen na tien minuten al drie ballen in het net. En het werd nog veel gekker.

AZ had ook nog uitzicht op Europees voetbal en zelfs nog op de voorronde van de Champions League. Een overwinning in De Kuip zou de club met nog twee wedstrijden te spelen naast Ajax op de vierde plaats hebben gebracht. AZ is één van de beter voetballende ploegen in de eredivisie. De kwaliteit van het spel staat altijd voorop bij trainer Van der Lem en de oud-assistent van Van Gaal weigert vaak onaantrekkelijk resultaatvoetbal te spelen. ,,We kunnen en we willen niet anders'', zei Van der Lem na afloop.

Die instelling was gisteren in het voordeel van Feyenoord. Want toen de Rotterdamse ploeg in de tweede helft aan een stormloop begon, paste Van der Lem zijn tactiek niet aan en was de defensie van AZ net zo kwetsbaar als die van de thuisploeg. Een ander geluk voor Feyenoord was dat de invallers Kornejev en Van Vossen de grote frustraties over hun reserverol op een positieve wijze van zich af wilden spelen. Kornejev maakte vlak na rust de belangrijke 2-2 en Van Vossen zorgde voor de beslissende laatste twee treffers. Bijna had AZ toch nog een punt behaald, maar bij een 4-3 achterstand kwam het prachtige afstandschot van uitblinker Van Galen op de lat terecht.

Terugblikkend op het opmerkelijke verloop van de wedstrijd vond Van der Lem dat zijn ploeg in de eerste helft te nonchalant had gespeeld. Mede daardoor was volgens hem de kans op 3-1 en zelfs 4-1 verspeeld. De AZ-trainer had ook kritiek op scheidsrechter Luinge. Van der Lem vernam al tijdens de wedstrijd in de dug-out via de telefoon dat het tweede doelpunt van Feyenoord in buitenspelpositie zou zijn gemaakt. En ook aan de derde Rotterdamse treffer hing volgens de trainer een luchtje. Luinge zou vlak daarvoor ten onrechte een vrije trap tegen Van Galen hebben gegeven.

De arbiter werd in de eerste helft bijna constant uitgefloten en uitgescholden door het publiek in De Kuip. In tegenstelling tot de situatie bij Ajax blijven de supporters van Feyenoord in deze mindere tijden achter hun club staan. Dus moest Luinge het ontgelden. Af en toe klonk er wat afkeer over de eigen ploeg, maar dat was slechts van een klein deel van de aanhang.

Hoewel AZ na gisteravond zijn kans op Europees voetbal bijna lijkt te hebben verspeeld, verklaarde verliezend trainer Van der Lem opmerkelijk genoeg niet wakker te zullen liggen van de nederlaag tegen Feyenoord. Van der Lem: ,,Het zou niet goed zijn voor het Nederlandse voetbal als AZ zich voor de Champions League plaatst. We moeten nog veel groeien en hebben op dat niveau niets te zoeken.''

Het huidige Feyenoord zou ook kansloos zijn in de Champions League. Tegen AZ werd het gebrek aan kwaliteit in de tweede helft gecompenseerd door wilskracht en inzet. Het bleek, met het nodige fortuin, deze keer genoeg voor de zege. Daardoor is Feyenoord nu de grootste kanshebber voor de belangrijke derde plaats op de ranglijst, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. De resterende twee wedstrijden van de Rotterdammers – tegen NEC en het uitgebluste FC Twente – lijken op papier minder moeilijk dan het programma van de concurrenten. Bovendien kan Feyenoord straks weer beschikken over zijn twee grootste bikkelaars. Aanvoerder Bosvelt (geschorst) en Van Gobbel (geblesseerd) werden tegen AZ gemist.

    • Hans Klippus