Ochtendmensen

De kraak is nog enigszins in zijn stem te horen. ,,Verslapen'', meldde Stenders vanochtend om zes uur. Met meteen de verontschuldiging erachter dat het vandaag de eerste keer was. ,,Ik heb moeite met het vroege opstaan'', zei hij ettelijke malen in de uitzending.

Het is bij de luisteraars van Radio 3FM niet onopgemerkt gebleven. Rob Stenders, die met zijn programma Stenders Vroeg de door Radio 538 weggekochte Edwin Evers is opgevolgd, is alles behalve een ochtendmens. De energie die de dj, en zijn vaste sidekick Fred Siebelink 's middags hadden, laat hen 's ochtends (nog) in de steek. De knorrigheid klinkt hier en daar door, en het programma is duidelijk nog op zoek naar een formule.

Ook de humor die het middagprogramma van Stenders en Siebelink kenmerkte, komt 's ochtends niet over. Het tweetal, nu bijgestaan door Patrick Kicken en `Big Brother' Bart die nog steeds geen achternaam heeft, kletst, maar helaas zijn het meer onderlinge gesprekjes tussen vier mannen dan dat ze onderhoudend zijn voor de luisteraar.

Wat een echte `Stenders-grap' had moeten zijn – een persbericht dat Big Bart zich na 100 dagen opgesloten in het Big Brother-huis nog al onwennig voelde in de radiostudio – viel in het water doordat enkele media de grap niet inzagen. En ook de teambuilding vanuit het Amsterdamse Arenahotel vorige week, een parodie op Big Brother, ontlokte slechts af en toe een flauwe glimlach. Bovendien zijn grappen als 300 nietjes vragen aan iemand die Jaja heet, 's ochtends voor negenen te moeilijk voor slaperige luisteraars.

Toch is Stenders een volleerd radioman of `lolbroek' zoals hij zelf zegt. In augustus vorig jaar haalden hij en Siebelink de pers door als eerste heteromannen in het homohuwelijk te treden. Inmiddels is het echtpaar weer gescheiden. Dit jaar liet hij radioluisteraars door middel van een referendum beslissen dat hij vooral in dienst van de Vara moest blijven. En hij kreeg vorige week de Zilveren Reissmicrofoon (de radiotegenhanger van de Nipkow-schijf) omdat hij volgens de jury ,,de drijvende kracht achter de wedergeboorte van Radio 3 als toonaangevend muziekstation'' is en ,,een authentieke radioman, die met trefzekere intuïtie en goede smaak jong en oud aan de radio bindt''.

Het zijn ook deze verdiensten die hem de baan gaven en niet BNN's Ruud de Wild, een voor de hand liggender keuze voor het ochtendprogramma van 3FM. De Vara, Stenders' werkgever, is tot nu ,,heel tevreden'' en verwacht dat het programma voldoende luisteraars van Edwin Evers zal behouden. Een voorlopig marktonderzoek van onderzoeksbureau Mindshare, waaruit bleek dat het marktaandeel van Radio 3FM tussen zes en negen uur 's ochtends na het vertrek van Edwin Evers zal dalen van 20 naar 13 procent, doet de omroep af als `prematuur'. ,,Laten we eerst maar afwachten hoe het verder gaat'', aldus de Vara. ,,De samenwerking tussen de vier moet nog groeien. Maar we hebben er veel vertrouwen in.''

Gelukkig is ondanks de moeizame ochtendstart Stenders' muziekkeuze ijzersterk gebleven en voor luisteraars zelfs een grote verbetering in vergelijking met Edwin Evers. Opnieuw in slaap vallen is nog nauwelijks mogelijk wanneer de radio 's ochtends aangaat. En nummers als `Wake up, it's a beautiful morning', waarmee Stenders op 17 april zijn eerste uitzending begon, zorgen ervoor dat je bijna zingend je bed uitstapt.

Stenders vroeg, maandag t/m vrijdag, Radio 3, 6.00-9.00u.

    • Titia Ketelaar