NACHTRADIO: RADIO 53(N)8

Colin Banks houdt van snelle radio. Hij voelt zich dan ook op zijn plek bij de commerciële zender 538 die zich behalve op schoolgaande jeugd ook steeds meer op studenten, twintigers, dertigers en iedereen die zich jong voelt richt. De zender ondersteunt, belangeloos, goede doelen en gaat in op thema's die belangrijk zijn voor jongeren zoals bijvoorbeeld de bestrijding van geslachtsziekten en zinloos geweld.

De 29-jarige Banks draait in de nacht van zondag op maandag van 12 tot 3 en in de nacht van maandag op dinsdag van 3 tot 6 uur het programma 53(N)8. De top-veertig en goeie jaren-tachtig muziek wordt door de muziekafdeling bepaald. Hij zit er sinds begin vorig jaar. Hoewel nog relatief kort bij een omroep, maakt Banks al vanaf de lagere school muziekprogramma's. Eerst stiekem met een eigen zendertje. Tijdens zijn Mavo-opleiding deed hij drive-in shows. Hij was deejay in een discotheek, werkte voor een ziekenomroep en voer als fulltime discjockey bij de Olau Line. Het leuke van radio vindt hij het spelen met de luisteraars. Tijdens zijn uitzendingen komen er zo'n 50 tot 75 telefoontjes en e-mails binnen. De producer bepaalt wie er wel of niet in de uitzending komt. De luisteraars hebben het over alles en nog wat en komen 's nachts met opmerkingen over school, internet, het examen, werk en liefdes. Banks: ,,Opmerkelijk vond ik dat ik een keer iemand aan de lijn had die vertelde dat hij aan het inbreken was. Hij haalde groente uit de tuin die hij dan weer verkocht.'' De reclame in de uitzendingen vindt hij niet bezwaarlijk. ,,Daar leven wij immers van.'' Zijn grote voorbeeld is Wessel van Diepen die ook bij de zender programma's presenteert. Banks heeft ook belangstelling voor de televisie en het lijkt hem leuk om in de toekomst iets voor een muziekzender te doen. Van discjockeys die luisteraars grof benaderen, afkraken en afzeiken houdt hij niet. ,,Dat is niet mijn stijl.''

(Foto Louk Röell)