Moeilijk begin van overleg in Eilat

De start van de jongste onderhandelingsronde tussen Israel en de Palestijnen is gisteren overschaduwd door een nieuwe ruzie over uitbreiding van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De gesprekken in de Israelische badplaats Eilat begonnen enkele uren later dan gepland, nadat bekend was geworden dat 174 nieuwe woningen zullen worden gebouwd in Ma'ale Adumim. Volgens de Palestijnen vernietigt de uitbreiding van de nederzetting bij Jeruzalem, waarvoor premier Barak toestemming heeft gegeven, het vertrouwen van de Palestijnen in Barak.

De nederzettingen vormen een belangrijk thema in de huidige onderhandelingsronde, naast de status van Jeruzalem en de grenzen van een Palestijnse staat. Morgen zal de Amerikaanse bemiddelaar voor het Midden-Oosten, Dennis Ross, in Eilat aankomen om te proberen de gesprekken vlot te trekken. De bedoeling is dat alle nog resterende obstakels, zoals de nederzettingen en een akkoord over de laatste terugtrekking van Israelische troepen van bezet gebied, uit de weg worden geruimd die de oprichting van een Palestijnse staat nog in de weg staan. Het hoofd van de Isrealische delegatie, Oded Eran, zei vanochtend voor hervatting van besprekingen dat ,,de Palestijnse staat de uitkomst zal zijn van onderhandelingen''.

Premier Barak probeerde gisteren binnen de regering steun te verwerven voor het voorstel drie Arabische dorpen in de buitenwijken van Jeruzalem in handen van het Palestijnse bestuur te geven, als teken van goede wil. Tegenstanders stellen dat die overdracht de status van de stad in gevaar zal brengen, en dat de Palestijnen daarmee vaste grond onder de voet zullen krijgen in Jeruzalem. Vooral binnen twee orthodoxe regeringspartijen, de religieuze NRP-partij en Shas, bestaat grote weerstand.