Leurs geen bondscoach meer

Minder dan vijf maanden voor de Olympische Spelen gaat de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) op zoek naar een nieuwe bondscoach. Na een gesprek van het nieuwe bestuur en coach Jan-Dick Leurs besloten beide partijen gisteren uit elkaar te gaan. Leurs was aan zijn negende seizoen bij de bond bezig. Hij weigerde commentaar te geven op zijn vertrek.

Het is duidelijk dat het gebrek aan tijd van Leurs als bondscoach ten grondslag ligt aan de scheiding. Bekend was dat met name bondsvoorzitter Theo Reitsma moeite had met de beperkte beschikbaarheid van de coach. De sportcommentator vertrok vorig jaar zelfs wegens deze kwestie als voorzitter. Twee weken geleden keerde Reitsma terug als kopman van de KNBSB. Zijn nieuwe bestuur steunde hem in de kritiek op Leurs. Een onderhoud tussen de partijen bood geen oplossing. Leurs had al voor de rentree van Reitsma verkondigd niet te willen werken bij een bond, waarvan de voorzitter het niet in hem ziet zitten.

De sportkoepel NOC*NSF leverde onlangs zware kritiek op de olympische voorbereiding van de nationale honkbalploeg. Daardoor weigerde het team de mission meer geld beschikbaar te stellen voor het team. De geschrokken Reitsma kondigde bij zijn terugkeer aan dat het de eerste taak van zijn bestuur zou zijn om de verstoorde verhouding met NOC*NSF te herstellen.

Dat zal nu zonder de aanwezigheid van Leurs gebeuren. Reitsma zei destijds dat hij het niet terecht vond dat de clubs, die met het vaststellen van een langgerekt competitieprogramma een goede voorbereiding op de Spelen in de weg staan, alle schuld kregen. Volgens hem was het programma van de nationale ploeg op voorstel van Leurs samengesteld. Onder leiding van Leurs werd Nederland drie keer Europees kampioen. De laatste titel betekende tevens kwalificatie voor de Olympische Spelen.