KPN bevestigt besprekingen met Telefónica

KPN heeft dit weekeinde bevestigd dat het in gesprek is met Telefónica, ,,net zoals het in gesprek is met andere operators'', aldus het telecombedrijf in een officiële reactie. Afgelopen vrijdagavond stelde KPN de beursgang van zijn mobiele poot, KPN Mobile, voor onbepaalde tijd uit nadat `gesprekken' over een strategische alliantie in een stroomversnelling waren geraakt.

De Spaanse krant El Mundo berichtte zaterdag dat de gesprekken gaan over een volledige fusie van de twee bedrijven. KPN zou 40 procent van de nieuwe combinatie krijgen, het grotere Telefónica 60 procent.

Volgens analist Marius André van Amstgeld gaat het echter om een fusie van de mobiele divisies van beide bedrijven, KPN Mobile en Telefónica Móviles, die binnenkort allebei naar de beurs gaan. Dat wordt beaamt door analist Bert Siebrand van SNS, die een volledige fusie van KPN en Telefónica onwaarschijnlijk acht.

Volgens Siebrand is het niet duidelijk welke voordelen zo'n volledige fusie zouden opleveren en zijn de cultuurverschillen tussen de moederbedrijven moeilijk te overbruggen. Bovendien zou een samengaan van KPN en Telefónica stuiten op bezwaren van de Nederlandse overheid. Een fusie tussen de mobiele divisies zou daarentegen minder ingrijpend zijn en levert wel voor de hand liggende voordelen op.

,,KPN Mobile heeft zich de Europese top drie als doel gesteld'', zegt André. ,,Dat is op basis van autonome groei ondenkbaar, dus is er een partner nodig.'' Volgens André is een 40-60 verhouding voor de hand liggend gezien de verwachte beurswaarde van KPN Mobile en Telefónica Móviles. Respectievelijk zullen de bedrijven na een beursgang een waarde hebben van 50 miljard euro en 75 miljard euro.

KPN zou ook praten met een niet-Europees telecombedrijf, mogelijk het Amerikaanse BellSouth, waarmee KPN al samenwerkt. BellSouth heeft eerder te kennen gegeven dat het verder wil uitbreiden in de mobiele telefoonsector in Europa. Het zou KPN Mobile kunnen voorzien van het benodigde financiering in ruil voor een belang in KPN of KPN Mobile. Deze constructie werd al eerder toegepast bij de overname van het Duitse E-plus door KPN.

Een woordvoerder van KPN zegt niet op de hoogte te zijn van gesprekken die met het Duitse Debitel (voor 74 procent in handen van Swisscom) zouden worden gevoerd. Ook het Franse Vivendi zou geen gesprekspartner zijn.

Een fusie van KPN Mobile en Telefónica Móviles ligt voor de hand omdat er grote investeringen voor KPN's mobiele poot op komst zijn die niet alleen kunnen worden gefinancierd. Binnenkort worden in Nederland en Duitsland de peperdure UMTS-frequenties geveild, waarmee internet en video op de mobiele telefoon mogelijk wordt. KPN heeft te kennen gegeven aan beide veilingen te willen meedoen.

Een soortgelijke veiling in Groot-Brittannië leverde vorige week ruim 85 miljard gulden. Telefónica haakte in de race om deze vergunningen af, omdat ze te duur werden. In Nederland kan de veiling mogelijk 20 miljard gulden gaan opleveren.

KPN wil in Duitsland op UMTS bieden namens zijn dochter E-plus. Telefónica, dat heel actief in Latijns Amerika is maar UMTS als de kern van zijn Europese activiteiten beschouwd, is voor de Duitse UMTS-veiling een alliantie aangegaan met het Britse Orange en het Finse Sonera. Telefónica is soortgelijke verbanden aangegaan voor de veilingen in Italië en Frankrijk. Een fusie van KPN Mobile en Telefónica Móviles vergroot de kansen van beide partijen om UMTS binnen te slepen. Ook hebben bedrijven een oogje op telecombedrijf Orange, het derde grote telecombedrijf van Groot-Brittannië. Orange staat in de etalage sinds het samengaan van het Britse Vodafone en het Duitse Mannesmann. Met de aankoop van Orange zouden Telefónica en KPN in één klap voet aan de grond krijgen in de Britse telecommarkt, waar beide bedrijven niet actief zijn.

Maar het gevecht om Orange wordt zwaar, zo verwachten analisten. Orange veroverde vorige week een van de Britse licenties voor UMTS en dat drijft de prijs van het bedrijf op. Bovendien is de concurrentie sterker dan ooit. Het is niet uitgesloten dat andere bedrijven die de slag om de UMTS-licenties hebben verloren er nu alles aan zullen doen om via Orange toch nog Groot-Brittannië binnen te komen. In dat kader wordt France Telecom genoemd.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op het nieuws van een mogelijke samenwerking of fusie. Het aandeel KPN steeg met 7 euro tot 117,85 euro.