Kopieën muziek MP3.com illegaal

Het internet-muziekbedrijf MP3.com overtreedt de wetten op auteursrechten met zijn online muziekdatabase voor commerciële doeleinden, zo bepaalde een rechter in een federaal gerechtshof afgelopen vrijdag. De uitspraak vormt een mijlpaal in de strijd van de platenindustrie tegen de digitale distributie van muziek via internet.

Met het beknopte vonnis – één pagina – gaf rechter Jed S. Rakoff in het federale districtsgerechtshof van Manhattan gehoor aan de motie van de aanklagers, vijf grote platenmaatschappijen en hun vakbond, om een uitspraak over MP3. De rechter komt binnen twee weken met een uitgebreide schriftelijke onderbouwing van zijn oordeel.

De aanklagers, Sony Music, Warner Music, EMI Recorded Music, Universal Music, BMG Entertainment, en de Recording Industry Association of America, de overkoepelende vakbond, hebben om een schadevergoeding gevraagd die de zes miljard dollar zou kunnen overschrijden. Verwacht wordt dat de Association ook om een onmiddellijk verbod van de service My.MP3.com zal vragen, het doelwit van de rechtszaak. Met My.MP3.com, een gratis internetservice, kunnen gebruikers naar hun eigen muziekbestanden luisteren vanuit iedere willekeurige computer waarmee ze inloggen op de site van het bedrijf.

Na bekendmaking van het vonnis zakten de aandelen van MP3.com, een toonaangevend internetbedrijf, met bijna 40 procent. Hoewel een eventuele schadevergoeding pas in een volgend stadium zal worden vastgesteld, kan de uitspraak verstrekkende gevolgen hebben voor het drie jaar oude bedrijf, dat liet weten in beroep te zullen gaan. Het bedrijf beschikt over een vermogen van 370 miljoen dollar. MP3 staat vooral bekend om zijn website waarop artiesten zonder platencontract hun muziek gratis verspreiden. My.MP3.com is een variant op de diensten van vergelijkbare internetbedrijven die gebruikmaken van speciale software (cd-`rippers') om muziek te kopiëren en als een MP3-bestand via internet te versturen. Dit proces, bedoeld om muziek vanaf verschillende computers te kunnen beluisteren, kostte ongeveer 15 minuten per cd. Om dit te omzeilen kocht MP3.com ongeveer 80.000 cd's en zette die als MP3-bestanden op zijn servers. Gebruikers van My.MP3.com stoppen een – legaal verkregen – cd in hun eigen computer, die dan wordt geïdentificeerd door MP3.com. Het bedrijf verleent de gebruiker vervolgens toestemming naar de desbetreffende cd te luisteren vanaf de MP3.com-database, met een speciaal wachtwoord.

Michael Robertson, de stichter van MP3.com, stelt dat zijn service slechts een uitbreiding is van het recht van de comsumenten om naar zelfgemaakte kopieën te luisteren van hun eigen muziek. De platenindustrie en de rechtbank oordeelden anders. Zij stelden dat het kopiëren door MP3.com zelf wel degelijk illegaal was. Bovendien had het bedrijf plannen om kosten voor de service in rekening te gaan brengen. Verschillende andere muziekbedrijven, waaronder dat van Paul McCartney, zijn rechtszaken tegen MP3.com begonnen.