Koninginnedag verloopt rustig

De viering van de twintigste Koninginnedag is over het algemeen rustig verlopen. In de meeste grote steden hoefde de politie nauwelijks op te treden. Wel braken vechtpartijen uit in het Friese Kollum, waar precies een jaar geleden de 16-jarige Marianne Vaatstra werd vermoord.

In Amsterdam waren 700.000 mensen op de been – ondanks de regen veel meer dan het jaar ervoor. De politie hoefde slechts een enkele keer in te grijpen. De politie in Rotterdam verrichtte 28 aanhoudingen, in Utrecht werden vijftig wildplassers bekeurd. De KoninginneNach in Den Haag werd door ongeveer 230.000 mensen bezocht.

Koningin Beatrix bezocht dit jaar Katwijk en Leiden. Burgemeester Postma van Leiden kijkt terug op een ,,fantastische'' Koninginnedag. Ondanks strenge veiligheidsmaatregelen is de dag in Leiden ,,rustig'' verlopen. Toch was het afzetten van de Pieterswijk volgens Postma een ,,noodzakelijke maatregel''. ,,Het was nu al dringen in het smalle centrum, het had niet voller gekund.''

Anarchistische actievoerders hebben Koninginnedag in Leiden niet verstoord. Een demonstratie tegen de monarchie van het Comité Mars Op De Oranjes (COMODO) trok slechts enkele tientallen betogers.

Koningin Beatrix hield na afloop van het bezoek een spontane toespraak. Zij bedankte alle oranjecomités en andere vrijwilligers die ,,overal in Nederland anderen een leuke dag bezorgen.'' De koningin complimenteerde hen met hun inzet. ,,We zien ze niet altijd, maar het is fantastisch wat ze doen. Ik wil hen een groot compliment maken.''

Koninginnedagpagina 7