Iran klaagt `verraders' aan

Een revolutionaire rechtbank in Teheran heeft gisteren zes `hervormers' aangeklaagd omdat ze vorige maand in Berlijn hebben deelgenomen aan een conferentie over hervormingen in Iran. Het zestal, onder wie drie prominente journalisten en een studentenleider, wordt ervan beschuldigd de nationale veiligheid van Iran in gevaar te hebben gebracht.

Dat is gisteren bekendgemaakt door de Iraanse staatstelevisie, die wordt gecontroleerd door de conservatieve krachten in Iran. Op de conferentie in Berlijn waren ook groepen Iraanse ballingen in het buitenland afgekomen, die herhaaldelijk hun misnoegen lieten blijken over de situatie in Iran. De staatstelevisie heeft beelden van hun optreden vertoond en een video daarvan is erg gewild op de zwarte markt in Teheran.

De conservatieven in Iran beschouwen alle deelnemers aan de betreffende conferentie nu als verraders van de islam en van de Iraanse revolutie. Gisteren beval de rechtbank de aanhouding van studentenleider Ali Afshari. Ook moeten de feministen Mehrangiz Kar and Shala Lahiji, die sinds zaterdag gevangen zitten, zich voor de rechtbank verantwoord en. Hetzelfde lot wacht de journalist Akbar Ganji, die al gevangen zat op beschuldiging van het belasteren van de veiligheidsdiensten. In een aantal artikelen heeft de journalist veiligheidsfuctionarissen in verband gebracht met een reeks moorden op dissidenten. De journalisten Hamid Reza Jalaiepour en Ezzatollah Sahabivan, beiden verbonden aan hervormingsgezinde kranten die vorige week een verschijningsverbod kregen opgelegd, werden op borgtocht vrijgelaten.

De Iraanse oud-president Hashemi Rafsanjani heeft vrijdag fel uitgehaald naar de Verenigde Staten omdat die landen willen straffen die Iran helpen bij zijn wapenprogramma. ,,Enerzijds uiten de VS de wens om de betrekkingen met Iran aan te halen, anderzijds nemen ze wetten aan om landen te straffen die Iran helpen bij zijn wapenprogramma', aldus Rafsanjani tijdens een bijeenkomst op de universiteit van Teheran.