ING neemt in VS ReliaStar over

ING neemt de Amerikaanse verzekeraar ReliaStar over voor in totaal 6,1 miljard dollar (14,8 miljard gulden). Met deze niet-vijandige overname verdubbelt het financiële concern zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten.

Dit heeft ING vanochtend bekendgemaakt. ReliaStar is in omvang de achtste beursgenoteerde levensverzekeraar in Amerika. De verzekeraar, waar 3800 mensen werkzaam zijn, behaalde vorig jaar een nettowinst van 254 miljoen dollar.

Volgens bestuursvoorzitter G. van der Lugt van ING zorgt ReliaStar voor de noodzakelijke groei van de schaalgrootte in de Verenigde Staten. ,,Je moet een bepaalde omvang hebben om de wedstrijd te kunnen winnen. Lagere kosten, daar draait het om.'' Door de overname van ReliaStar denkt ING over vier jaar 65 miljoen dollar in de Verenigde Staten extra te kunnen besparen. De Amerikaanse verzekeraar draagt volgend jaar 0,34 euro bij aan de winst per aandeel. In het afgelopen jaar boekte ING een winst per aandeel van 5,12 euro.

Voor de acquisitie van de verzekeraar zal ING geen nieuwe aandelen uitgeven. ,,Zoals bekend hebben we een solvabiliteitssurplus (meer geld dan de toezichthouder noodzakelijk acht) aan de verzekeringskant van ons concern. Voor de financiering van ReliaStar zullen we dit surplus, dat belegd is in aandelen, obligaties en onroerend goed in binnen- en buitenland, voor een deel te gelde maken'', aldus Van der Lugt. ING, in veel gevallen via verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden, bezit bijvoorbeeld in veel Nederlandse beursfondsen een belang van 5 procent of meer. Welke belangen verkocht zullen worden, wilde Van der Lugt vanochtend niet zeggen.

ING betaalt voor ReliaStar 54 dollar per aandeel, hetgeen 8 procent meer is dan de hoogste beurskoers in de laatste twaalf maanden. De koers van de verzekeraar was de laatste tijd echter sterk gedaald. Afgelopen vrijdag, toen de concrete belangstelling van ING was uitgelekt, steeg de koers met 40 procent tot 43 dollar. Volgens John Turner, bestuursvoorzitter van ReliaStar, is de koersdaling vooral een gevolg van de onzekerheid over de Amerikaanse wetgeving. Het huidige verbod op de combinatie van bankieren en verzekeren in Amerika wordt vermoedelijk opgeheven, maar ,,de discussie daarover duurt erg lang''. Volgens Turner zullen de aandeelhouders, vooral institutionele beleggers, ,,zeer enthousiast'' reageren op het bod van ING, onder meer omdat het management de overnameplannen steunt.

Het beheerd vermogen van ING in de VS verdubbelt bijna tot 75 miljard dollar. In levensverzekeringen en lijfrentes ziet ING de omvang met 80 procent toenemen. Frederick Hubbel, verantwoordelijk voor de Amerikaanse en Aziatische activiteiten van ING, wordt met ingang van morgen lid van de raad van bestuur van ING. Van der Lugt gaat op dezelfde dag met pensioen.