Huldiging PSV dag met een rouwrand

Tienduizenden supporters van PSV vierden gisteren in Eindhoven op uitbundige wijze de vijftiende landstitel van de Brabanders. Maar voor de aan zijn knie geblesseerde spits Ruud van Nistelrooij was het een dag met een rouwrand. Zichtbaar geëmotioneerd strompelde hij met krukken het veld op, nadat PSV het hulpeloze RKC met 7-1 had vernederd. Bijna letterlijk had de ontgoochelde Van Nistelrooij zich naar het kampioensfeest van PSV moeten slepen, nadat onderzoek in het ziekenhuis vrijdag had uitgewezen dat hij zeker acht maanden is uitgeschakeld.

Naast de geschorste Bruggink zag Van Nistelrooij gisteren hoe de zogeheten `Goal-O-Meter' in Eindhoven het magische getal van 100 doelpunten kon aangeven. Rechtsback Van der Weerden was de gelukkige bij PSV, die de 100ste treffer op zijn naam bracht. Ook Nikoforov, Van Bommel, Ooijer, Nilis, Vogel en Heintze passeerden RKC-doelman Van Dijk. Met Van Nistelrooij in de spits had PSV ongetwijfeld meer dan tien keer gescoord tegen RKC, dat zonder enig verzet de rode loper uitrolde voor de nieuwe landskampioen.

Toch werd het ook het feest van Ruud van Nistelrooij. Met 29 doelpunten in 23 duels had hij immers een belangrijke basis gelegd voor de landstitel van PSV. ,,Ik was aan het seizoen van mijn leven bezig'', stamelde Van Nistelrooij. ,,Ik was op weg een onvergetelijk aantal doelpunten neer te zetten. Ik had een transfer en het EK in het vooruitzicht.'' De bekroning van een vorstelijk seizoen had het vijfjarig contract met Manchester United moeten zijn. Maar nadat Van Nistelrooij vrijdag door zijn zwakke rechterknie zakte, waarbij onder meer een kruisband afscheurde, was de droomtransfer van de baan. ,,Daarom was het zo moeilijk om nu bij PSV te zijn, want ik heb een enorme klap gehad'', vertelde de 23-jarige aanvaller.

Je hoefde gisteren slechts naar hem te kijken om te weten hoe Van Nistelrooij zich voelde. ,,Ik ben de afgelopen dagen heen en weer geslingerd tussen de ultieme vreugde en het ergste verdriet'', zei hij. ,,Die indrukken zijn onbeschrijfelijk, ik kan mijn gevoelens nauwelijks onder woorden brengen.'' Natuurlijk wilde Van Nistelrooij de huldiging niet missen. ,,Ruud hoort hier te zijn'', vond ook PSV-coach Erik Gerets, die zich gisteren als eerste bij de gekwelde aanvaller meldde. ,,Het feest heeft me meer ontroerd dan dat ik er blij door werd'', biechtte Van Nistelrooij op.

Het was ook om gek van te worden. Donderdag 20 april maakte Manchester United bekend dat Van Nistelrooij voor 65 miljoen gulden naar de Engelse kampioen zou verhuizen. Vier dagen later volgde een medische keuring, waarbij complicaties ontstonden. Van Nistelrooij weigerde namelijk een kijkoperatie te ondergaan. Vrijdag werkte hij in Eindhoven de fatale hersteltraining af.

Van Nistelrooij ontkende gisteren dat hij zich had geforceerd om bijtijds fit te zijn voor EURO 2000. ,,Ik heb twee weken in het gips gezeten en vier weken een brace gedragen'', legde hij uit. ,,Alle spierkracht in die knie was verdwenen. Met een honderd procent goede knie was dit niet gebeurd. Maar ik kan het slechts accepteren en vechten voor mijn herstel.''

Ontroerend waren de beelden op het bordes van het stadhuis, waar de emoties Van Nistelrooij even te veel werden. ,,Blijven, blijven, blijven'', scandeerden de fans van PSV, toen de spits de microfoon ter hand nam. ,,De blessure heeft me veel pijn gedaan'', zei hij tegen de supporters. ,,Ik zal bijna een jaar niet kunnen spelen voor het PSV-publiek. Maar ik hoop jullie nog mooie dingen te laten zien.'' Toen brak zijn stem en barstte Van Nistelrooij op de schouders van Luc Nilis in tranen uit.

PSV overweegt nu een spits te huren, zolang Van Nistelrooij revalideert. Maar van coach Gerets hoeft hij nooit meer weg. ,,Ruud, van mij krijg je een contract voor het leven'', sprak hij op het bordes.