Heerenveen is de provincie definitief ontgroeid

Nog niet zo lang geleden waande de rasechte Fries Foppe de Haan zich al gelukkig als hij in de derby tegen Cambuur de hegemonie van Heerenveen in Friesland had bevestigd. Gisteren erkende de nestor onder de Nederlandse voetbaltrainers dat Heerenveen de provincie definitief is ontgroeid. Na de 2-0 zege op Cambuur is het elftal uit een dorp met 30.000 inwoners in elk geval verzekerd van een plaats in de voorronde van de Champions League. ,,We zitten in het rijtuigje'', concludeerde De Haan.

Alleen in theorie kan Heerenveen door Feyenoord nog worden verdreven van de tweede plaats in de eredivisie, die rechtstreeks toegang biedt tot het belangrijkste Europese bekertoernooi. Slechts één punt hebben de Friezen nodig in de resterende duels met FC Den Bosch (thuis) en De Graafschap (uit). Heerenveen heeft bovendien een beter doelsaldo dan Feyenoord. De uitgelaten voorzitter Riemer van der Velde wenste de uitslag van Feyenoord-AZ gisteren niet eens af te wachten. ,,Dan ben ik al blauw'', kondigde de 59-jarige preses aan. ,,Mij zien ze straks nog in De Blauwe Kater.''

In dat café in Heerenveen heeft Van der Velde uitbundig geproost op het idee dat de Friese voetbalclub de magische jaren van Abe Lenstra laat herleven. Coach De Haan moest even wennen aan de gedachte dat Heerenveen volgend seizoen wellicht de gastheer is van Europese topploegen als Barcelona, Juventus en Manchester United. Zouden de coaches van die clubs weten wie Foppe de Haan is? ,,Ze zijn in elk geval niet beter dan ik'', zei De Haan, met een ironisch lachje. ,,Als docent op de cursus coach betaald voetbal heb ik Louis van Gaal en Dick Advocaat nog in de klas gehad.''

Niet altijd heeft de 56-jarige De Haan de waardering gekregen voor het kunststuk dat hij met Heerenveen heeft verricht. Tot ergernis van voorzitter Van der Velde zag Ajax in hem slechts een potentiële opvolger van Hans Westerhof als directeur opleidingen. Opleiden kan De Haan inderdaad als geen ander. Net als Co Adriaanse vorig seizoen met Willem II loodste de trainer van Heerenveen vooral modale spelers naar het voorportaal van de Champions League. Terwijl Adriaanse de triomftocht van Willem II vorig seizoen gepaard liet gaan met sprankelend, aanvallend voetbal, veroverde De Haan zijn belangrijkste prijs door de hem ingebakken soberheid voorop te stellen.

Hij formeerde een elftal dat feilloos in balans is en dat de naïviteit uit het verleden van zich af heeft geworpen. ,,We zijn wat harder en slimmer geworden'', stelde De Haan. Maar alleen met de als middenvelder opgebloeide Talan, het jonge Deense talent Jensen en de soms virtuoze linksbuiten Lurling beschikt Heerenveen over creatieve spelers voor wie het publiek naar het stadion komt. Het is het noodlot van een ploeg uit de subtop dat het die smaakmakers ook weer kwijtraakt als de clubs met het grote geld zich melden. Daar kan Heerenveen niet tegenop.

Want De Haan kondigde gisteren meteen aan dat zijn club ,,de centjes uit de Champions League'' verstandig zal investeren in de uitbouw van het Abe Lenstra-stadion, dat straks plaats moet bieden aan 37.000 toeschouwers. Ook de miljoeneninkomsten uit de transfers van Van Nistelrooij en Tomasson werden slechts mondjesmaat gebruikt om de selectie te versterken. De gehuurde, Russische spits Popovitsj, die gisteren tegen Cambuur de openingstreffer voor zijn rekening nam, mag dus weer terug naar zijn Finse club Haka. Voor een beperkte aanvaller van bijna 31 jaar wil De Haan geen blanco cheque uitschrijven.

Ook de Roemeense linksback Mitrita zal bij de onderhandelingen over een nieuw contract moeten inbinden. ,,Want wij willen onze voetballers geen salarissen van 1,5 miljoen gulden betalen'', zei De Haan. ,,We laten ons niet gek maken door de Champions League.'' Toch concludeerde De Haan dat Heerenveen nu ook voor zijn topspelers aantrekkelijk is geworden. Daarom moet Lurling zich volgens hem niet laten verblinden door interesse uit het buitenland. ,,Aan die jongen moet nog zoveel gebeuren'', sprak De Haan relativerend. ,,Wij kunnen Lurling nu ook een podium bieden, waarop hij zich in alle rust kan ontwikkelen.''

Hoewel De Haan de kwalificatie voor de Champions League ,,de bekroning op jarenlang noeste arbeid'' noemde, sprak hij tevens van een incident voor Heerenveen. ,,We komen uit een dorp met 30.000 inwoners, we moeten wel reëel blijven. Uiteindelijk bepaalt het budget op welk niveau je speelt. Ajax en Feyenoord zullen niet nog zo'n moeizaam seizoen doormaken. Ook bij die clubs zal het verstand eens terugkeren. Bovendien gaan we ondervinden hoe zwaar de Champions League is.''

Dat Europese avontuur valt niet te vergelijken met een Friese klassieker. Tot twintig minuten voor tijd meende Cambuur aanspraak te maken op een kostbaar punt in de strijd tegen degradatie. Door doelpunten van Popovitsj en Nurmela hadden alleen de Friese fans van Heerenveen iets te vieren in Leeuwarden. De Haan, met een weemoedige glimlach: ,,De Friese derby heeft voor mij inderdaad een andere dimensie gekregen. Die sentimenten ben ik ontgroeid. Al zing ik It Woanskip van Anneke Douma nog graag mee.''

    • Robèrt Misset