Grote overnames ING en Numico

Twee Nederlandse bedrijven hebben vandaag grote overnames gedaan in de Verenigde Staten. ING neemt de verzekeraar ReliaStar over voor in totaal 6,1 miljard dollar (14,8 miljard gulden). Voedingsconcern Numico neemt voor 1,8 miljard dollar (4,35 miljard gulden) het bedrijf voor voedingssupplementen Rexall Sundown over. In beide gevallen gaat het om vriendelijke overnames.

Numico deed vorig jaar al een belangrijke acquisitie in de VS met de overname van General Nutrician Corporation, de grootste Amerikaanse leverancier van voedingssupplementen en vitaminepreparaten.

Het vandaag gekochte Rexall Sundown produceert en verkoopt soortgelijke producten. Numico streeft ernaar eenderde van de Amerikaanse markt voor vitaminen, sportdrankjes en kruidenartikelen in handen te krijgen.

De door ING overgenomen ReliaStar is in omvang de achtste beursgenoteerde levensverzekeraar van de VS. ReliaStar moet ING de nodige schaalgrootte in de VS gaan geven, aldus ING-topman G. van der Lugt. ING denkt 65 miljoen dollar extra te kunnen besparen door de overname. Om de overname te bekostigen zullen geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. ING heeft een `solvabiliteitssurplus'.

ING, Numicopagina 15