Flat in brand na moord op 3 mannen

De Haagse politie heeft vanmorgen vier mannen vrijgelaten die vrijdagnacht waren aangehouden op verdenking van brandstichting in een Schevenings appartement. Nadat de brand die nacht rond vier uur was geblust, werden in de woning de lichamen van drie mannen aangetroffen. Zij bleken al eerder te zijn omgebracht. Of het viertal daar ook iets mee te maken heeft, wordt door de politie nog onderzocht. De aard van het misdrijf wijst op een liquidatie in het criminele circuit.

Tijdens de brand, die gepaard ging met veel rook en roet, zijn ongeveer twintig bewoners geëvacueerd naar een naastgelegen hotel. De vrijgelaten arrestanten bevonden zich onder het publiek dat na de feestelijkheden van de Haagse `Koninginnenach' massaal toestroomde. De vier hinderden de brandweer bij het blussen en negeerden een bevel van de politie om weg te gaan.

De driekamerflat maakt deel uit van een appartementencomplex dat eigendom is van Nationale Nederlanden Bouwfonds. De huur bedraagt 1.500 gulden per maand exclusief, maar bij onderverhuur gaat de prijs fors omhoog. De uitgebrande flat vlakbij de overdekte Palace Promenade stond bekend als een verdacht pand. Vorig jaar nog heeft de politie er volgens omwonenden een inval gedaan, overigens zonder resultaat.

Directeur J. van den Broek van Beheerkantoor Scheveningen bevestigde vanmorgen dat er regelmatig klachten waren over de bewoners van de betreffende huurflat. Hij heeft vernomen dat de huurder niet tot de slachtoffers behoort. De identiteit van drie omgebrachte mannen is hem niet bekend.

Omwonenden bestempelen de flat als een drugspand waar werd gehandeld, maar ook wiet werd verbouwd. ,,Die lucht trok door de hele binnengang'', aldus een van hen. Deze bewoonster beschrijft de drie slachtoffers als ,,ongure types die je nooit aankeken''. Bovendien zagen ze er vies uit, vertelt ze. Klanten op zoek naar drugs belden `s nachts regelmatig bij haar aan of bij de andere naastgelegen flats omdat ze het juiste nummer waren vergeten. ,,Eigenlijk was het de laatste twee jaar elke nacht gedonder'', zeggen de buren. Zij zeggen meermalen te hebben geklaagd bij de verhuurder en bij het bekeerkantoor dat volgens hen de klachten nooit serieus heeft genomen.