Dorpelingen doden toerist na gerucht

Een Japanse toerist en een buschauffeur zijn zaterdag door Maya-indianen gestenigd en doodgeslagen op een markt in het dorp Todos Santos Cuchumatan.

De chauffeur werd met benzine overgoten en in brand gestoken. Twee andere Japanse toeristen raakten gewond.

De markt van Todos Santos Cuchumatan is een populaire attractie, waar toeristen kleurige Maya-stoffen kopen en pittoreske indianen fotograferen. Een bus met 22 Japanse toeristen was zaterdagochtend naar de marktplaats gereden. De toeristen fotografeerden moeders en kinderen toen iemand riep dat ze de kinderen kwamen stelen. Binnen een mum van tijd vormde zich een woedende menigte van honderden indianen, die de toeristen met stokken en stenen te lijf gingen. De lokale politie wist de menigte met traangas te verspreiden, maar konden de 40-jarige Tetsu Yamahiro en de buschaffeur niet meer redden.

Binnen de Maya-gemeenschap circuleren hardnekkige geruchten dat buitenlanders kinderen roven voor adoptie of om hun organen te gebruiken. Datzelfde gerucht kostte de Amerikaanse journaliste June Weinstock in 1994 bijna het leven in het dorpje San Christobal Verapaz. In 1997 werd een Guatemalteekse vrouw zeer zwaar mishandeld omdat ze kinderen zou hebben willen roven.

Op het platteland van Guatemala is in de afgelopen jaren een lynchcultuur ontstaan. Vorig jaar werden ten minste 71 verdachte misdadigers door woedende menigtes doodgeslagen, in brand gestoken of opgehangen.

In Guatemala kwam in 1996 een eind aan een 36 jaar durende burgeroorlog, waarbij 200.000 doden vielen, vooral onder de Maya-indianen. In de nasleep daarvan maken bendes van voormalige soldaten, politiemensen en guerrillastrijders het platteland onveilig. Het aantal moorden, ontvoeringen en diefstallen is explosief gegroeid. De lynchpartijen zijn een reactie op die cultuur van wetteloosheid.

De moord op de Japanse toerist komt voor de Guatamalteekse overheid zeer ongelegen. Toerisme is in de afgelopen vier relatief rustige jaren uitgegroeid tot de tweede bron van inkomsten na de koffie-export. Vorige jaar bracht toerisme bijna 800 miljoen gulden aan buitenlandse valuta binnen.