Clerc wint damtitel na barrage

Noodgedwongen werd het NK dammen in Hengelo met een dag verlengd. Drie spelers, Rob Clerc, Ron Heusdens en Hans Jansen, waren na de reguliere competitie gelijk geëindigd en moesten gisteren een barrage spelen. Ze troffen elkaar ieder twee keer in partijen met een bedenktijd van twintig minuten per speler. Clerc werd voor de achtste keer kampioen, omdat hij de uitgebluste Heusdens twee keer versloeg en Jansen dat maar één keer deed. Jansen, die lang alleen aan kop had gestaan, was kwaad op zijn clubgenoot Heusdens, omdat hij in de laatste partij van de barrage een remise-aanbod van Clerc had afgeslagen. Als het tot een remise zou zijn gekomen, dan hadden Clerc en Jansen in een later stadium een tweekamp om de titel moeten spelen. Maar Clerc kwam uit een verloren positie terug tegen Heusdens en besliste toch nog de titelstrijd. ,,Ik heb het gevoel dat ik vandaag een paar jaar ouder ben geworden'', zei Clerc.

Kon u de boosheid van Jansen begrijpen?

Clerc: ,,Best wel. Het was de teleurstelling van het moment van Hans. Een half uur later was het over. Ik kon ook Heusdens wel begrijpen. Als je als sportman goed staat, accepteer je geen remise.''

Hoe zwaar is het om nog een extra dag te moeten spelen?

,,We waren voor het toernooi allemaal verbaasd toen we in het programmaboekje het reglement lazen. Normaal wordt zo'n barrage voor later vastgesteld. Wat er nu is gebeurd, kan ook niet. Dat mag ook nooit meer gebeuren. Je stelt je als speler in op twee weken en dan krijg je ineens nog zo'n zenuwslopend toetje. Zo mag je de strijd om de titel niet beslissen. Dat is heel slecht.''

Wat doet u na zo'n lang NK?

,,Uitrusten, lekker helemaal niets doen. Ik ga wat bridgen, hardlopen, ik kijk graag films. Toch zal het nog wel even duren, voordat de partijen uit mijn hoofd zijn verdwenen. Ik ben afgelopen nacht nog tot drie uur bezig geweest. Er was ook zo veel gebeurd in die barrage. Ik heb in 1996 tegen Tsjizjov om de wereldtitel ook zo'n wedstrijd met verkorte bedenktijd gespeeld. Aan die ervaring heb ik gisteren veel gehad.''