BLONDE NASI GORENG

Maanden geleden beloofde de totok waarmee ik bevriend ben, eens een blonde nasi goreng te maken. Het blonde van deze nasi schuilt enerzijds in het feit dat er kip met de rijst wordt meegebakken en anderzijds dat het vlees niet gemarineerd wordt in ketjap. Mijn huiswerk als koksmaatje was een dag van te voren kip braden en rijst koken want de ware liefhebber van nasi goreng zorgt ervoor dat die ingrediënten een dagje zijn bestorven zodat ze daadwerkelijk kunnen worden opgebakken. Tijdens het koken vertelde vriend totok wat je vooral niét moet doen voor het welslagen van een nasi goreng. Wijk nooit van de juiste volgorde af. Gebruik niet teveel uien in de boemboe anders blijft de rijst vochtig en bakt niet droog. Snijd het rauwe vlees nooit in kleine stukjes maar bak eerst de stukken vlees en snijd ze dan pas in kleine stukjes zodat het vlees uiteindelijk niet te droog wordt. Voeg nooit de ketjap ineens toe maar altijd beetje bij beetje zodat de rijst achteraf niet te nat uitpakt. Gebruik het bakvet van het vlees of de kip niet voor het bakken van de rijst of de omelet anders smaakt alles hetzelfde. Bereiding: Haal het kippenvlees van de botjes en snijd het in stukjes. Maal uien, laos, knoflook, terasi en wat zout (niet teveel indien de rijst in gezouten water is gekookt) fijn in een food processor. Verhit 4 eetlepels van de olie in een braadpan en fruit hierin op halfhoog vuur al roerend de boemboe tot de uien zacht worden. Voeg dan de rijst toe, telkens een handje en roer die goed door de boemboe alvorens het volgende handje rijst erbij te doen. Schep de stukjes kip door de rijst en voeg tot slot de ketjap in gedeelten toe. Bak de rijst, onder regelmatig omscheppen, op halflaag vuur gedurende 15-20 minuten, of tot de korrels mooi droog zijn en de nasi gloeiend heet. Bak tegelijkertijd in wat olie een omelet van 4 eieren, 1 fijngesneden rode Spaanse peper en een eetlepel melk. Snijd de omelet in blokjes en leg ze bovenop de nasi. Serveer de nasi goreng kip met vingerdikke repen komkommer, seroendeng en kroepoek oedang.

    • Florine Boucher