Bij 1 mei-rellen Hamburg twaalf agenten gewond

Bij een 1 mei-demonstratie in Hamburg zijn vandaag zeker twaalf politiemannen en een onbekend aantal betogers gewond geraakt. In Duitsland en Engeland werd vanmiddag gevreesd dat later op de dag manifestaties uit de hand zouden lopen.

In Hamburg wierpen extreem-linkse betogers vanochtend vroeg stenen naar ,,imperialistische centra'' (banken), braken ruiten van etalages en staken geparkeerde auto's in brand tijdens hun 1 mei-protest. Een bankgebouw en een supermarkt werden vernield.

In heel Duitsland was de politie paraat; in Berlijn zelfs met zesduizend man in verband met een betoging van neonazi's in het oosten van de stad. In Londen was de politie vanochtend eveneens voorbereid op onrust, gezien de rellen die elf maanden geleden in de City van Londen uitbraken bij een protest van antikapitalistische demonstranten. Dezelfde groepen wilden vandaag opnieuw de straat op gaan. De politie klaagde vanochtend dat de organisatoren haar in het ongewisse hebben gehouden over de plannen.

In Moskou gingen vanochtend zevenduizend communisten en sympathisanten de straat op voor de 1 mei-viering en eisten hogere lonen en meer sociale bescherming. De vakbonden hielden een eigen betoging in Moskou met 15.000 deelnemers. Het zeer kille weer hield velen thuis.

In Japan liepen vandaag 1,7 miljoen mensen mee in talrijke demonstraties tegen de hoge werkloosheid. In Manila braken rellen uit toen twaalfduizend betogers probeerden het Malacañang, het presidentiële paleis, te bestormen. De linkse betogers eisten het aftreden van president Estrada, wegens zijn economisch beleid. In Peking werd de eerste mei gevierd met een manifestatie waarvoor drieduizend door de regering onderscheiden `modelwerkers' naar het Plein van de Hemelse Vrede waren geroepen.